Helyi közélet

2014.10.14. 12:52

„A Somnakaj, ez a szerep rólam szól”

Debrecen - A nagy sikerű zenés színházi játék a Csokonai Színházban.

Debrecen - A nagy sikerű zenés színházi játék a Csokonai Színházban.A zene, a színház és a tánc területéről érkezett ismert hazai és világhírű művészek összehangolt munkájával született meg a zenés színházi sorsjáték, a Somnakaj. A nagy sikerű előadás október 18-án vendégeskedik a Csokonai Színházban.

Személyes indíttatásból is

A darabban Somnakaj, a szabad szellemű, tehetséges lány alakja szimbolizálja a roma kultúrában és történelemben fontos szerepet betöltő szabadság iránti vágyat, a korlátok közé nem szorítható tehetséget és egyéniséget. Ő meséli el saját, humorban és misztikumban bővelkedő történetét. A címszerepben Szakács Hajnalkát láthatja a közönség. A Csokonai Színház színművészét már a casting idején magával ragadta a darab. „Amikor kiderült, hogy kiről szól ez az előadás, hogy kit játszhatnék benne, hogy kikkel dolgozhatnék együtt, eldöntöttem, hogy mindenképp kell ez a szerep, úgy éreztem, hogy dolgom van a Somnakajjal. Rólam szól. Nemcsak azért, mert biztos voltam benne, hogy segít az előítéletek legyőzésében, hanem személyes indíttatásból is. Édesapám állami gondozott, roma származású volt, sajnos már nincs köztünk. Szeretett volna egy dokumentumfilmet készíteni a romák mai helyzetéről. Ez nem sikerült. Úgy gondoltam ezzel folytatom azt, amit az édesapám elkezdett.

Így még soha, sehol

Az előadás koncert és színház, tánc és irodalom, tradicionális képzőművészet, hagyományőrzés és modern formák találkozása. Mészöly Gábor azonos című művét Müller Péter Sziámi írta a színpadra.

A koncertszerűen megszólaló dalok ilyen köntösben még soha, sehol nem hangoztak el. Többek között autentikus roma népdalok a maguk tradicionális formájában, ezen dalok modern átiratai, Marko Markovic balkáni hatásokat tükröző roma szerzeménye, Szakcsi Lakatos Béla roma jazz dala, improvizációja, Romano Drom- és Ternipe-dalok átdolgozásai, rap- és slambetétek kaptak helyet a műsorban. Szirtes Edina Mókus és Kovács Antal hangszerelésében, egyfajta színes zenei crossover megteremtésével újraértelmezheti a közönség mindazt, amit a cigányzenéről tudni vélt.

HBN


A debreceni Csokonai Nemzeti Színházban is bemutatják a Művészetek Palotája és az Örömzene Örömtánc Kft. közös produkcióját, a Somnakaj című zenés színházi sorsjátékot – jelentette be a színház igazgatója csütörtökön sajtótájékoztatón. tovább >>

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában