Helyi közélet

2014.09.17. 12:58

Trilógia fából faragva

Debrecen - Bár a Hamilton Galéria az egyik képet vissza­kérte, lesz, ahol „együtt marad” a trilógia.

Debrecen - Bár a Hamilton Galéria az egyik képet vissza­kérte, lesz, ahol „együtt marad” a trilógia.

Egy életre szóló rejtelmet, felfedezendő kihívást jelentett, s jelent még ma is, hogy a fa végtelen erezetrendszerén keresztül hogyan lehetséges megismerni a különböző fajták tulajdonságait, változásait, viselkedését, és hogyan lehet azt alkalmazni, hogy együttműködjön az alkotóval, az alkotással. Így vall a művészetéről Kungler Sándor intarziakészítő, aki érdekes információval kereste meg szerkesztőségünket.

Nem kell nélkülöznünk a Munkácsy-trilógia Krisztus Pilátus előtt című darabját sem, mert itt van – közölte a meghökkentő hírt, majd komolyra fordítva hozzátette – legalábbis intarziában. Mind kiderült ezen dolgozik az amatőr alkotó, akinek legutóbb a Szent József Gimnáziumban volt kiállítása 2012. áprilisában.

Az 1940-ben született Kungler Sándor az ötvenes években a Medgyessy Ferenc Képzőművészeti Kör és Szabadiskolába járt, ahol Veress Géza, Félegyházi László és Menyhárt József irányításával sajátította el a grafika, a rajzolás alapjait. Közülük Veress Géza festőművész foglalkozott vele a legtöbbet, az ő személyisége gyakorolta rá a legnagyobb hatást.

Tanulmányait asztalosként végezte, ott ismerte meg a fát, mint anyagot, amelynek természete egy életre lenyűgözte. Ekkor kezdte a berakás módszerével az intarzia készítést. Első kiállítása 1972-ben Békéscsabán volt, majd részt vett az 1977-es őszi tárlaton, s még abban az évben restaurálta a Déri Múzeum összes kiállított bútorát. Később újabb kiállításokon és alkotó táborok munkájában vett részt, 1970-től a Napló is többször bemutatta munkáit. Most az Ecce Homoról készített intarzia képéről küldött fotót nekünk.

HBN-ÉP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában