Helyi közélet

2014.09.08. 20:04

Önkormányzati választások 2014 - Az utolsó pillanatig gyűjtöttek

Debrecen - Az Együtt és az LMP is lemondott arról, hogy leváltsák a fideszes városvezetést, nem állítanak polgármester-jelöltet.

Debrecen - Az Együtt és az LMP is lemondott arról, hogy leváltsák a fideszes városvezetést, nem állítanak polgármester-jelöltet.Túlzás volna azt állítani, hogy egymásnak adták a kilincset hétfő délelőtt az önkormányzati választáson induló politikai és társadalmi szervezetek, az azonban tény: Varga Zoltánnal, a Demokratikus Koalíció (DK) polgármester-jelöltjével és dr. Gondola Zsolt Zoárddal, a Civil Fórum elnökével is találkoztunk a városházán. Utóbbi a kompenzációs listával és néhány ajánlóívvel érkezett.

– A szükséges 500 helyett 1400 ajánlással kértük a polgármester-jelöltünk nyilvántartásba vételét, ez már megtörtént, mint ahogy 16 képviselőjelöltünkkel is. Nyolc jelölttünkkel pedig a következő órákban fogják ezt megtenni – mondta. Úgy fogalmazott, hogy jónak tartja a választási törvénynek azt a törekvését, hogy minél inkább vegyen részt a választópolgár a jelöltállítási folyamatban, azt ugyanakkor megjegyezte, az emberek jellemzően nincsenek tisztában azzal, hogy több jelöltet is támogathatnak. Úgy véli, túlságosan rövid volt az idő a gyűjtésre.

Varga Zoltán azt hangsúlyozta: az ellenzéki pártok közül a DK polgármesterjelöltjét vették leghamarabb nyilvántartásba. 19 kerületben biztosan indulnak, de bízik benne, hogy végül mind a 24-ben lesz jelöltjük. Rónai György, az MSZP városi elnöke arról beszélt, mindegyik kerületben 25-45 ajánlással többet gyűjtöttek, mint az szükséges lett volna. Azt tapasztalták, hogy a választók harmada már elkötelezte magát valamelyik párt felé, s azt mondták, másnak nem írnak alá. Nehezményezték viszont, hogy a cívisvárosban – az ország több pontjához hasonlóan – nem jött létre a baloldali összefogás.

Az Együtt regionális koordinátora, Kammerer Gábor arról számolt be, hogy összesen mintegy 3 ezer képviselői aláírást adtak le, számításai szerint mind a 24 körzetben lesz jelöltjük, de a kertségekben nehezebben ment az ajánlásgyűjtés. Kérdésünkre azt felelte, a választók nem érdeklődtek arról, miért nincs önálló városvezetői jelöltjük, s különösebben az összefogást sem hiányolták.

A Jobbiktól azt a tájékoztatást kaptuk, hogy mindegyik körzetben összegyűltek az ajánlások, az esetek többségében jóval több, mint amennyire szükség van. Több jelöltjük még döntésre vár. A DISZ-es Dobrossy István azt mondta, hogy 18 kerületben biztosan lesz jelöltjük, a többiben hétfőn is gyűjtötték az aláírásokat. Az LMP közleményt juttatott el portálunkhoz. Azt írták, forráshiány miatt, illetve mert nem látják esélyét a váltásnak, polgármesterjelöltet nem állítanak. Szeretnének viszont jelöltet indítani mindegyik körzetben.

HBN


Debrecen - Hivatalos adatok az indulókról legkésőbb péntekig várhatók.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában