Helyi közélet

2014.09.24. 09:28

Nem a betegszállítók lassúak

Debrecen - Akárcsak az egész egészségügy, a betegszállítás is alulfinanszírozott.

Debrecen - Akárcsak az egész egészségügy, a betegszállítás is alulfinanszírozott.Az 55 éves Büte Imre mindkét lábát amputálták érszűkület miatt a közelmúltban, így kerekesszékbe kényszerült. Ráadásul hetente háromszor művesekezelésre szorul a Klinikán. Mivel a Derék utcán a tizedik emeleten lakik és betegsége, rosszullétei miatt önállóan nem tud közlekedni, oda és vissza szállításáról a Veker-Team Kft. – mint betegszállító cég – gondoskodik.

Büte Imre azzal kereste meg szerkesztőségünket, hogy a vállalkozás körülbelül egy fél évig „normálisan fuvarozta”, úgy másfél éve azonban „sokszor késve viszik–hozzák”. Állítása szerint reggel, amikor a több mint négy órás dialízisre megy, a megadott időhöz képest 30 perccel, egy órával később ér oda. – Olyankor miattam az egész napos kezelési rend borul – panaszolta. A férfi szerint ez azonban elhanyagolható gond ahhoz képest, ami hazaszállításakor történik, ugyanis – közölte –órákat kell várakoznia. Példaként a beszélgetésünk napját hozta fel, mondván, délelőtt 10 óra 10 perckor fejeződött be a kezelése, de csak délután fél kettőkor ment érte a betegszállító. Reklamációi nem jártak eredménnyel.

Lemaradt

Régóta zsibbadó karja miatt Büte Imre még a nyár elején szakrendelésre jelentkezett a Kenézy Kórházban, ahol azt kérték tőle, hogy szeptember 3-án délelőtt tízre menjen vissza – pontosan érkezve. A szállítást előző nap jelezte a cégnek, de – állítása szerint – hiába várta a kocsit egész nap, az nem ment érte. Telefonon többször sürgette őket, eredménytelenül. A férfi attól tart, hogy a karja is úgy jár, mint a lábai. A kórházban megértőek voltak vele és a meghiúsult vizsgálatot az interjú után néhány nappal pótolták.

Hat órán belül

Megkerestük a Veker-Teamet, ahol első kérdésünkre leszögezték: a betegszállításról rendelkező törvény alapján 6 és 24 órán belüli szállítás rendelhető. – A művesés (dializált) betegek kezelésre szállítása előre megadott időpontra történik, ezért „minden erejükkel” próbálják tartani a rendet. Néha azonban előfordulhat, hogy rajtuk kívülálló okból késnek. Ilyen lehet például egy nagy köd, karambolból adódó útlezárás, stb. Ilyenkor azonnal értesítik a művese állomást a csúszásról – tudtuk meg Simon László szolgálatvezetőtől. Hangsúlyozta: a dializáltak hazaszállítására a 6 órán belüli szállítási szabály vonatkozna ugyan, de megpróbálják úgy tervezni, hogy a kezelés végeztével az érintettek a legrövidebb időn belül hazajussanak. Ez persze nem zárja ki azt, hogy az aznapi beteglétszámtól függően nekik is várakozni kelljen.

Azt állítják, ott voltak

A konkrét eset a Veker-Team tájékoztatása szerint a következőképp történt: Büte Imre szállítását szeptember 2-án 9 óra 24 perckor rendelte meg tőlük az Országos Mentőszolgálat. A betegszállító autó GPS-e (műholdas helyzetmeghatározója) szerint 11 óra 48 perckor álltak meg a beteg háza előtt és 11 óra 56 perckor hagyták el a helyszínt. Ez idő alatt a betegszállítók bejutottak a lépcsőházba, de a címen hiába csengettek hosszan, nem nyitottak ajtót nekik, így a beteget nem tudták felvenni…

Büte Imre ennek ellenére kitart amellett, hogy otthon volt, de legalábbis valamelyik hozzátartozójának meg kellett volna hallania a csengetést.

Átalakulás

Azt is megtudtuk, hogy megyénkben jelenleg öt, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár finanszírozásában működő betegszállító cég dolgozik. A szolgáltatást támogató szolgálatok is segítik, valamint fizetős betegszállítás is igénybe vehető.

Néhány éve még hét betegszállító működött, de kettő a közelmúltban megszüntette a tevékenységét. A két szervezet kapacitását a többiek között osztották szét, így a szolgálatot teljesítő gépjárművek száma nem változott.

A Mentők és Betegszállítók Országos Egyesületének vezetői folyamatos tárgyalásokat folytatnak a szaktárcával az ágazat finanszírozásáról, ugyanis az üzemanyagárak emelkedése, a béremelkedés, az infláció mind hatással vannak a betegszállítás pénzügyi egyensúlyára, de a teljes egészségügyi ágazat küzd az alulfinanszírozottsággal – derült ki a Veker-Team válaszából.

HBN-OCs

Olvasónk írja: nem taxi a betegszállító autó

Sajnos, sok beteg és a betegszállítást megrendelő háziorvosok jelentős része is úgy gondolja, hogy a betegszállító és a mentő tulajdonképpen taxi – írta ezzel kapcsolatban egy betegszállítással foglalkozó olvasónk.

Mint fogalmazott, a betegszállítást minden magyar és minden nem magyar állampolgár csak akkor veheti díjmentesen igénybe, ha rendelkezik betegszállítási utalvánnyal. A hozzászóló hangsúlyozza, hogy a betegkísérő egészségügyi dolgozó a gépkocsin nem hozzátartozó, nem rokon, szomszéd, barát, stb. A betegszállító csak a betegeket szállítja, mást az OEP nem támogat!

A levélből az is kiderül, hogy a betegek szállítása nagyrészt úgynevezett kapcsolt szállításban történik, vagyis a beteg más betegekkel együtt, tehát nem egyedül utazik a kocsiban. A szállítási utalványon feltüntetett időpont „független” a szállítás tényleges időpontjától. Tegyük fel, időre kért szállításnál a papírra az van írva, hogy a beérkezés időpontja 8 óra. Az nem azt jelenti, hogy a betegszállító kocsi – a betegek egymás utáni felvétele miatt – az érintett lakásán 8:00-kor biztosan ott is lesz!

A hazaszállítással kapcsolatban a betegszállító kiemeli, hogy miután a beteg végzett a szakrendelésen, az orvos rendeli meg a mentőszolgálat központján keresztül az ambuláns hazaszállítást. Ekkor a leadási időponttól számítva hat órán belül érkezik a betegért a kocsi. Amikor az osztályon fekvő betegnek kér szállítást az orvos, a leadás időpontjától számítva 24 órán belül jön a betegszállító!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában