Helyi közélet

2014.09.24. 11:10

Lakóautón érkezett az ellenőrzés

Debrecen - Régiónkban a várható mulasztási bírság összege elérheti a 45 millió forintot.

Debrecen - Régiónkban a várható mulasztási bírság összege elérheti a 45 millió forintot.Az esti órákban és a hétvégeken egyáltalán nem számítanak a szolgáltatók az ellenőrzésekre, így gyakran mellőzik is a nyugta- és számlaadást. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal Észak-Alföldön vizsgálta a kuponos szállásokat, a horgászathoz kötődő szolgáltatásokat, a taxisokat és a bringó-hintó kölcsönzést is. A revizorok lakókocsit is bevetettek nyáron.

Gyakran előfordult…

A NAV több mint 1 200 vizsgálatot indított az Észak-alföldi régióban a nyári időszakban; az ellenőrzések majdnem 37 százaléka zárult megállapítással, a várható mulasztási bírság összege elérheti a 45 millió forintot. A revizorok a próbavásárlások mellett az online pénztárgépek használatát is ellenőrizték. Gyakran előfordult, hogy nem volt az üzletben a gépnapló, a pénztárgépben nem rögzítették a nyitó pénzkészletet, illetve az online kassza szervizelése után a kézi nyugtás bevételt sem rögzítették a gép memóriájában.

Az átlagosnál több

Továbbra is az átlagostól nagyobb mértékű a mulasztás a taxisok, a mozgóárusok, a gépjármű-kölcsönzők, a horgásztavat üzemeltetők, illetve a zöldség- és gyümölcskereskedők körében. A revizorok az ellenőrzött taxisok felénél, míg a mozgóárusok háromnegyedénél tártak fel valamilyen szabálytalanságot. Hajdú-Biharban az idegenforgalmi területeket ellenőriztek kiemelten a NAV; a gyógyfürdők belső és külső tereiben végzett szolgáltatások, wellness kezelések, szépségápolás, egészségügyi szolgáltatások és a magánszállások álltak a középpontban. A revizorok még lakóautót, és egy lakókocsit is béreltek azért, hogy meggyőződjenek a neten kínált szolgáltató adózási fegyelméről. A lakóautó bérléséhez a vállalkozás foglalót kért, amelyről saját bevallása szerint csak akkor állít ki számlát, ha a foglalót átutalással teljesítik. Kiderült, hogy a lakókocsi bérbeadója hónapok óta engedély nélkül működött. A revizorok a lakóautót további vizsgálataiknál is felhasználták, és ezzel a járművel érkezve campinget, vendéglátó egységeket, nyári kitelepüléseket is ellenőriztek. 23 vizsgálatból 14 esetben a nyugtaadás elmaradt, 3 esetben pedig pénzkészlet eltérést találtak.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában