Helyi közélet

2014.09.22. 16:17

Hungarikummá válhat a debreceni páros kolbász

Debrecen - A cívis hagyományok világhírvivője méltó helyére kerülhet.

Debrecen - A cívis hagyományok világhírvivője méltó helyére kerülhet.A karcagi birkapörkölt után a debreceni páros kolbász is hungarikummá válhat. Az ehhez vezető első lépést már megtette a Debreceni Értéktár Bizottság. A DÉB januárban határozta el, hogy a megyeszékhelyre jellemző húsos csemegét felveteti a megyei értéktárba, valamint hosszútávon a hungarikummá nyilvánítását is eléri. Ehhez ismertetőt adtak közre, amiből kiderült, két fő változatban alakult ki a füstölt-főtt egytálétel, ami „igazi cívis közösségi alkotás”. A leírás szerint kezdetben a cívisvárosi polgárasszonyok készítették féltett családi receptek alapján főként marhahúsból, a 19. század végére azonban már inkább sertésből töltötték, s előbb a debreceni hentesmesterek, majd a Debreceni Hús Zrt. jogelődje vált a páros készítés bázisává. Hírét a világba először a német kereskedők vitték.

Kolbászmenedzsment

A csütörtöki közgyűlésen tehetik meg a képviselők a következő lépést, a hungarikummá nyilvánítási eljárást ugyanis elősegíti, ha az önkormányzat támogató nyilatkozatot fogad el. Az előterjesztésből az is kiderült, hosszútávon akár egy a „Debreceni Páros Kolbász” menedzselését végző civil szervezet létrehozása segíthetné a debreceni páros történetének és hagyományhátterének pontosabb feltárását és marketingjének kialakítását.

HBN-FÁ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában