Helyi közélet

2014.09.26. 16:44

Félnek a gyógyuló szenvedélybetegektől

Debrecen - Aláírásokat gyűjtenek a volt drogosok, egykori alkoholisták odaköltöztetése ellen a Lencz-telepiek.

Debrecen - Aláírásokat gyűjtenek a volt drogosok, egykori alkoholisták odaköltöztetése ellen a Lencz-telepiek.Felháborodást váltott ki a város délkeleti felében található keretes házas övezetben, a Lencz-telepen az, hogy a Baptista Tevékeny Szeretet Misszió állítólag két bérelt családi házban volt szenvedélybetegek utógondozásával kíván foglalkozni. A helyiek úgy tudják, hogy egykori drogosokat, alkoholistákat és játékfüggőket költöztetnek a Boróka utca 25-be és talán a Szeged utca 18-ba. Mindkét házban hónapok óta átépítési, felújítási munkák folynak. A nevük elhallgatását kérő helyiek portálunknak azt mondták, hogy ilyen intézményt nem akarnak látni, „éppen elég bajuk van” a közelben található három lakásotthonban élő gyerekekkel, akik közül sokan botrányt keltően viselkednek a közterületeken. Attól tartanak, hogy az új szociális intézmények lakói részegen, bedrogozva tovább rontják majd a közbiztonságot, így ingatlanjaik ára csökkenne. Ezért a múlt héten tiltakozó aláírások gyűjtésébe kezdtek, a főleg a helyi boltokban található íveket eddig csaknem 300-an írták alá.

Nem kell tőlük félni

Megkerestük a Baptista Tevékeny Szeretet Missziót. Kérdésünkre Faragó Tiborné ügyvezető és dr. Kellermann Dániel szakmai, jogi referens arról tájékoztattak, hogy a pletykákkal szemben ők csak a Boróka utca 25-ben (a Szeged utcán nem) szeretnének egy úgynevezett támogatott lakhatás megnevezésű szolgáltatást indítani. A bérelt családi házban olyan szenvedélybetegekkel (alkohol-, kábítószer-, játék-, számítógépfüggőkkel) foglalkoznának, akik felépülőben lévő, józan szenvedélybetegek. Részükre mentális fejlesztést kívánnak biztosítani.

A fizetős szolgáltatásokat nyújtó házban a misszió három munkatársa, (pszichológus, addiktológus) vezetésével hajtanának végre egy a társadalomba való visszailleszkedését segítő programot. A józanság, a normál életvitel megtartásához a szakemberek mentális támogatást adnának. A maximum 12 fő befogadására alkalmas Új Esély Házban csak azoknak lenne helyük, akik rendelkeznek a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság szakvéleményével. A beköltőzőket szakemberek gondosan megválogatnák. Abban az esetben lakhatnak ott, ha már dolgoznak valahol, vagy éppen munkát keresnek. Aki ismét szerhasználatba kezd, vagy nem úgy viselkedik ahogy az egy családi házban, közösségben illendő, kizárják! Az elhelyezkedést, beilleszkedést képzésekkel is segítenék. Addig lehetne maradni (akár több hónapig is), amíg arra az illetőnek szüksége van, vagyis képes fejlődni.

Debrecenben különösebb problémák nélkül egy ideje már működnek ilyen lakások, házak - hangsúlyozták a misszió munkatársai.

Felfüggesztik

Ugyanakkor azt elismerték, hogy a dolog kommunikációját talán nem a legszerencsésebb módon végezték, valószínűleg az információhiány miatt is alakult ki a környéken lakókban ellenérzés. (Csak a közvetlen szomszédokat tájékoztatták a tervről.) A tiltakozás hatására most úgy döntöttek, hogy – bár minden szükséges engedélyük megvan – újragondolják a dolgot, megkeresik az önkormányzatot és néhány héten belül lakossági fórumot tartanak.

Nem jól készítették elő

Az aláírást gyűjtők mellett foglalt állást a kérdésben a környék önkormányzati képviselője. Komolay Szabolcs (FIDESZ-KDNP) portálunknak úgy fogalmazott, hogy ez a kezdeményezés megfelelő előkészítés nélkül indult el. Sem az önkormányzatot, sem a lakókat nem igazán tájékoztatták. Nagy mértékű felháborodás kíséri ezt. Hangsúlyozta, hogy ő az ott élők álláspontjával ért egyet, mivel ők választották meg képviselőnek és kötelességének érzi, hogy azt az ügyet képviselje, ami a Lencz-telepiek számára fontos.

HBN-OCs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában