Helyi közélet

2014.09.25. 14:58

Búcsú néhány visszaszámlálótól

Debrecen - Vagy dinamikusan haladunk, vagy sokat állunk a lámpánál és látjuk a zöldig hátralévő időt.

Debrecen - Vagy dinamikusan haladunk, vagy sokat állunk a lámpánál és látjuk a zöldig hátralévő időt.A megyeszékhelyen néhány, köztük a Dózsa György és a Füredi utcák csomópontjaiban szűnnek meg az úgynevezett visszaszámlálós jelzőlámpák a közeljövőben. A debreceni forgalomirányító lámpák működésének változtatása része az országosan több száz útkereszteződést érintő csomópont fejlesztési munkafolyamatnak. Ennek lényege, a forgalomhoz igazodva igyekeznek dinamikusabbá tenni az útvonalak forgalmát, és ennek része a forgalomirányító jelzőlámpák programozása – tájékoztatta a Naplót Pécsi Norbert Sándor, a Magyar Közút kommunikációs osztályának vezetője, hozzátéve, hogy a Magyar Közút a rekonstrukciós munkák során az adott út forgalmi viszonyaihoz rugalmasan igazodó, korszerű vezérlőberendezéseket telepít, valamint korunk technikai színvonalán lévő online távfelügyeleti rendszert épít ki. Vagyis az adott forgalmi szituációhoz alkalmazkodó „okos” rendszert építenek ki, amelynek segítségével az autósok könnyebben haladhatnak az országos közúti szakaszon.

Csak fix jelzésidejűeknél

– A visszaszámláló jelzők azonban csak és kizárólag fix jelzésidő-tervű vezérlés esetén alkalmazhatók, az általunk bevezetésre kerülő dinamikus irányítású csomópontoknál nem – tájékoztat Pécsi Norbert Sándor. – Vagyis két verzió létezik: a közlekedő kevesebbet áll egy-egy csomópontban, dinamikusabban haladhat a városban, kevesebbet áll a dugóban, kevesebbet fogyaszt a gépjárműve, vagy többet áll a lámpánál, lassabban halad, többet fogyaszt az autója, de látja hány másodpercig kell még várakoznia.

ÚME a felelős

A visszaszámlálók csak abban az esetben maradhatnak meg az új távfelügyeleti rendszer felállításáig, ha megfelelnek az érvényben lévő Útügyi Műszaki Előírásoknak (ÚME). Ez azt jelenti, hogy a járműjelzőnél ma már csak a piros jelzés időtartama jelezhető fehér vagy sárga színű számokkal. Ennek oka, hogy a független szakértői elemzések szerint a zöld idő visszajelzésénél, ha már csak néhány másodperc van hátra a zöld jelzésből, akkor a járművezetők a megengedett sebességhatár fölé mennek, hogy még éppen átérjenek, és ezzel a baleseti kockázat is megnő.

Nem tiltott tehát az ilyen berendezések használata, de az előírásoknak megfelelő jelzések telepítésének többletköltségeit az önkormányzatnak kell viselni, hiszen korábban a telepítésükről is ők gondoskodtak. Az önkormányzat a leszerelt visszaszámláló jelzéseket más, kizárólag az általa üzemeltetett csomópontokba való elhelyezésére lehetősége van, mivel arra nem vonatkoznak az ÚME előírásai.

HBN–KZS


Debrecen – A visszaszámláló berendezés csak tájékoztató információt ad, a forgalom irányítását kizárólag a jelzőlámpa végzi!


Debrecen - Mint megtudtuk, azért szerelték le átmenetileg a jelzőlámpákat a Bem téri kereszteződésben, mert korszerű LED-es égőkre cserélik ki bennük a hagyományosakat. Mivel most minden irányban stop táblák állítják meg az autósokat, időnként kisebb torlódások alakulnak ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában