Helyi közélet

2014.09.15. 14:27

Barátságból gyilkosság lett

Debrecen - Az italozás hozta össze őket, az lett a vesztük is.

Debrecen - Az italozás hozta össze őket, az lett a vesztük is.

Különös kegyetlenséggel, a bűncselekmény elhárítására idős koránál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett emberölés és közveszély okozása a vád N. József ellen, aki az ügyészség szerint tavaly júliusban Mikepércsen agyonvert egy férfit, majd rágyújtotta a házát, utóbbi tettével veszélyeztetve a környező lakóingatlanokat is.

Alkohol és nyugtató

A hétfői tárgyalás a vádirat ismertetésével kezdődött; az ügyész akaratgyengének, beilleszkedési nehézségekkel küzdőnek írta le a hat általános iskolát végzett huszonéves férfit, aki csak alkalmanként dolgozott, napjait csavargással és italozással töltötte.

A vádlott maga is elismerte, hogy rászokott az alkoholra, majd „vagányságból” egy nyugtató hatású gyógyszerre is, s bár ittasan agresszívvé vált, tagadta, hogy ilyenkor veszélyes lett volna a családjára. A közelükben lakó sértettről „Jani bácsiként” (nem így hívják – a szerk.) beszélt, azt mondta, mint nagyapjára, az pedig őrá szinte fiaként tekintett. Nem csak a közös italozás kötötte össze őket, a vádlott időnként segített az idős, beteges embernek a kerti munkákban vagy a bevásárlásban, és gyakran neki mondta el problémáit. Titkait is megosztotta vele, s tanácsokat kapott tőle. A későbbi áldozat sokszor felajánlotta neki, hogy költözzön hozzá, a fiú azonban ezt mindig visszautasította, mert szerette a családját; anyját, nővérét és annak kislányát, bár mind több vita volt velük italozó életmódja okán. Lánytestvére egyszer azt mondta neki: „az ital miatt egyszer börtönben leszel” – idézte fel N. József a tárgyaláson. Habár a sértettel is voltak konfliktusai, kapcsolatuk nem szakadt meg, nem utolsósorban azért, mert „alkohol szempontjából mindig számíthattam rá” – mondta.

A szomszédok is oltottak

Azon a végzetes napon sokat ivott, majd találkozott „Jani bácsival” (aki nem sokkal azelőtt combnyaktörést szenvedett, ezért járókerettel közlekedett), s az idős ember házában folytatták az italozást. A vádlott állítása szerint a férfi szexuálisan közeledett felé, amit ő visszautasított, ez vitává, majd dulakodássá fajult. Végül ütlegelni kezdték egymást, N. József pedig fizikai állapota miatt felülkerekedett. Egy tompa, majd egy – máig sem azonosított – éles-hegyes tárggyal is bántalmazta a házigazdát, aki a helyszínen belehalt sérüléseibe. Többek közt koponyatörést, agyroncsolódást állapított meg nála az orvosszakértő, de a későbbi tűz miatt nagymértékben elszenesedett holttesten nem volt minden sérülés azonosítható.

N. József elmenekült a helyszínről, később azonban – tettének következményeit átgondolva – visszatért, és hogy a nyomokat eltüntesse, felgyújtotta a melléképületet. A tűz gyorsan elérte a lakóingatlant, melyben felrobbant a gázpalack és szinte megsemmisült a ház. A szomdszédok, majd a tűzoltók gyors beavatkozásának köszönhető, hogy a száraz aljnövényzet és a szél ellenére nem terjedtek át a lángok a környező épületekre.

A fiatalember hamar megbánta tettét, még öngyilkosságot is fontolgatott miatta. A rendőrök két napon belül elfogták.

A per folytatódik.

HBN-SzT

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában