Helyi közélet

2014.09.16. 14:25

„Agymosás” vagy csak fordulat?

Budapest, Debrecen - Bod Péter Ákos: a Magyar Nemzeti Banknak nem feladata az oktatás állami formálása.

Budapest, Debrecen - Bod Péter Ákos: a Magyar Nemzeti Banknak nem feladata az oktatás állami formálása.

„A jegybank saját közgazdasági képzéseket indít, amelyek nem a bukott neoliberális tanokat hirdetik, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) mind a négy, már működő alapítványa pedig az oktatási rendszer erősítését célozza” – jelentette be Matolcsy György jegybankelnök annak kapcsán, hogy az MNB 200 milliárd forintot juttat e célból az alapítványainak.

Vegyes érzelmekkel

– A felsőoktatási szakemberek körében vegyes érzelmeket keltett a jegybanki bejelentés. Annak idején, amikor Matolcsy György volt a nemzetgazdasági miniszter, tízmilliárdokat vontak ki a felsőoktatásból, a jogi és a gazdasági képzések hátrányára alakították át az állami szabályozást. Mintha most ennek a téves döntésnek valamiféle korrekciójáról lenne szó – kommentálta a Matolcsy-féle bejelentést a Naplónak Bod Péter Ákos, az MTA doktora, a Budapesti Corvinus Egyetem tanára. Szavai szerint mégsem egyértelmű a szakma öröme, hiszen a jegybank a közpénzből nem a már bizonyított, nemzetközileg is elismert oktatóhelyeknek akar többletforrást juttatni, hanem a hírek szerint újonnan létrehozandó intézményeknek, amelyekben sajátos ideológia, közgazdasági viágkép szerinti oktatás folyna. „A nemzeti banknak nem feladata az oktatás formálása, finanszírozása. Az pedig különös nézet, hogy a bukott neo-liberális irányzat ellensúlyozására vagy kiszorítására kellene sok milliárd forint közpénzt költeni. Éppen most jelenik meg a Bevezetés a gazdaságpolitikába című könyvem, amit tankönyvnek is használunk. Arra biztatom az MNB döntéshozóit, hogy olvassák el a művet, jelöljék meg benne azokat a részeket, amelyekben elavult és szakmailag bukott nézeteket találnak, és küldjék el nekem; alaposan áttanulmányozom a kritikát, hiszen a tudomány mindig érdemi vitában fejlődik” – fogalmazott Bod Péter Ákos.

Nem tudnák átszabni

- A 200 milliárd forintos alapítványok hozamából senki nem tudná átszabni a hazai közgazdászképzést. Jó esetben kiemelt támogatást tud adni egy vagy több intézménynek – ezt már Muraközy László közgazdász állítja, akinek évekkel ezelőtt oroszlánrésze volt a Debreceni Egyetemen folyó közgazdászképzés életre hívásában. A szakember emlékeztetett, hogy a hírekben szereplő 200 milliárd forint az MNB nyereségének része, csakhogy az MNB nem nyereségorientált intézmény, hanem a forint védelme a feladata. „A jegybank vesztesége vagy nyeresége nem jelzi a működése minőségét, ezek az államháztartás részét jelentik. Miként adott esetben a működési veszteségét a költségvetésből kell fedezni, most is célszerű lenne a nyereségét a költségvetésbe befizetni. Jelenleg egyébként azért van a nemzeti banknak nyeresége, mert a monetáris politika a forint folyamatos gyengülését, leértékelődését célozza. Ez nem bitos, hogy összhangban van az MNB legfontosabb kötelességével, a nemzeti valuta stabilitásának a biztosításával. A leértékelődés egyébként nem mellékesen hatalmas veszteséget eredményez a devizaadósoknál, és ez jóval többeket érint, mint a jegybank mostani vezetése által preferált sajátos közgazdasági nézetek (saját alapítványain keresztül történő) terjesztése” – válaszolta érdeklődésünkre Muraközy László.

Mit mond Matolcsy György?

Matolcsy György jegybankelnök a 200 milliárd invesztíció kapcsán hangsúlyozta, hogy a közgazdasági és pénzügyi oktatásban fordulatra, ehhez pedig új intézményekre, új szellemű oktatókra és új tananyagra van szükség. Szerinte Magyarország sikere a következő évtizedekben a képzés megújításán múlik, az MNB alapítványai pedig az oktatási rendszer erősítését segítik elő. Fontosnak tartotta megjegyezni, hogy az alapítványoknak juttatott 200 milliárd forint nem a költségvetés pénze, tehát az adófizetőknek egyetlen forinttal sem kell emiatt többet fizetniük, a jegybank a nyereségéből költött ezekre a kiadásokra.


Budapest, 2014. augusztus 28., csütörtök (MTI) - A jegybank saját közgazdasági képzéseket indít, amelyek nem a "bukott neoliberális tanokat hirdetik", a Magyar Nemzeti Bank (MNB) mind a négy, már működő alapítványa pedig az oktatási rendszer erősítését célozza - mondta a Vs.hu-nak Matolcsy György jegybankelnök.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában