Helyi közélet

2014.09.23. 18:43

A környezetbarát közlekedésért

Debrecen - Mint ahogy arról korábban is beszámoltunk, a DEHÖK Hallgatói Környezetvédelmi Bizottsága az autómentes világnap alkalmából újabb 28 kerékpártárolót adott át az Egyetem téren.

Debrecen - Mint ahogy arról korábban is beszámoltunk, a DEHÖK Hallgatói Környezetvédelmi Bizottsága az autómentes világnap alkalmából újabb 28 kerékpártárolót adott át az Egyetem téren.

A Debreceni Egyetem Hallgatói Önkormányzatának (DEHÖK) Hallgatói Környezetvédelmi Bizottsága 2013-ban hívta életre a Zöld Egyetem Programot, melynek célja, hogy az egyetem hallgatóinak, dolgozóinak felhívja figyelmét a környezettudatos életre és annak fontosságára. A programon belül három kisebb részt különítettek el, az egyik a Kerékpáros Egyetem Program. Az idei autómentes világnap alkalmából szeptember 22-én 28 újabb kerékpártárolót adtak át a Kossuth Lajos III. Kollégium előtt.

- A bizottság megalakulása óta kiemelt figyelmet szentel a kerékpáros hallgatókra és az alternatív közlekedési módok támogatására. Eddig 25 kerékpártárolót helyeztünk ki a campusokra, 2013-ban pedig a Debreceni Egyetem Hallgatói Önkormányzata – Magyarországon elsőként – saját forrásán, nyugati mintára kerékpárjavító állomásokat állított fel – sorolta az elért eredményeket Bognár István Ádám, a DEHÖK elnökhelyettese.

Jelenleg öt állomás található az egyetem területén: a Veres Péter Kollégiumnál, a Markusovszky II-es és III-as Kollégiumnál, a Kassai úti Campus Hotelnél, valamint az Egyetem téren az Élettudományi Központnál lehet javítani a bringákat.

- Íme, a bizonyíték arra, hogy Debrecenben kiválóan működik a Hallgatói Önkormányzat. Ezt nemcsak a sikeres programok bizonyítják, hanem az ilyen és ehhez hasonló kezdeményezések is. Az átadott kerékpártárolók pedig további környezettudatos szemléletre sarkalják a fiatalokat – fogalmazott Gaál István, a Debreceni Egyetem hallgatói kapcsolatokért felelős rektorhelyettese az átadón.

A tavalyi évben sikeresen elkészült a Debreceni Egyetem kerékpáros térképe, melynek köszönhetően átfogó képet kaphatott a bizottság a kerékpártárolók helyzetéről.

- Ahogyan az elmúlt időszakban, úgy ezúttal is a Debreceni Egyetem Hallgatói Önkormányzata biztosította a kerékpártárolók beszerzéséhez szükséges költségeket, megközelítőleg 250 ezer forintot. A kihelyezését a Klinikai Kerékpárbolt és Szerviz vállalta térítésmentesen. A tárolók helyét az előzetesen elkészített kerékpáros térképre alapozva terveztük meg, elsősorban a Kossuth Lajos Kollégiumok környékén jelöltük ki – mondta el Gyulavári Attila Zsolt, a DEHÖK Hallgatói Környezetvédelmi Bizottságának elnöke.

Jelenleg a Debreceni Egyetemen mintegy 3000 kerékpártároló található, amelyet mindenféleképpen szeretnének növelni, fejleszteni a hallgatók. A bizottság céljai között szerepel további tárolók és javítóállomások kihelyezése, valamint az egyetem különböző egységeit átölelő kerékpárkölcsönző rendszer kiépítése.


Debrecen – Huszonnyolc kerékpár számára alkalmas biciklitárolót adtak át hétfő délután a Debreceni Egyetem Kossuth Lajos nevét viselő, III. számú kollégiumánál az Autómentes Világnap alkalmából.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában