Helyi közélet

2014.09.15. 17:21

A fiatalokhoz is szól az akadémia

Debrecen - A középiskolás diákok motiválását is célul tűzte ki a Debreceni Akadémiai Bizottság – mondja Gergely Pál professzor, a szervezet nyáron megválasztott elnöke.

Debrecen - A középiskolás diákok motiválását is célul tűzte ki a Debreceni Akadémiai Bizottság – mondja Gergely Pál professzor, a szervezet nyáron megválasztott elnöke.

Két ütemben zajlott le a Magyar Tudományos Akadémia Debreceni Területi Bizottsága (MTA DAB) vezetőinek tisztújítása az elmúlt hónapokban, szeptember végéig pedig a szak- és munkabizottságok is megújulnak. Az MTA DAB szeptember 11-i ülésén új főtitkárt és klubelnököt választottak. Előbbi posztot Hodossy-Takács Előd, a Debreceni Református Hittudományi Egyetem docense, utóbbi tisztséget Rácz István, a Debreceni Egyetem Angol-Amerikai Intézetének vezetője látja el.

A bizottság új elnökségéről már a nyári, június 25-i ülésén szavaztak. Elnökké Gergely Pál professzort, a Debreceni Egyetem Orvosi Vegytani Intézetének egyetemi tanárát nevezték ki. Az alelnökök: Nemessályi Zsolt, a Gazdálkodástudományi Intézet professzor emeritusa, Páles Zsolt, a Természettudományi és Technológiai Kar egyetemi tanára és Szekanecz Zoltán, a Reumatológiai Tanszék egyetemi tanára.

- A területi akadémiai bizottság legfőbb feladata a tudományos eredmények megismertetése a régióban. Ennek megvalósításában segít a Debreceni Egyetem közelsége, és az is, hogy sok egyetemi szakember vesz részt az MTA DAB munkájában. További célunk az innováció fejlesztése, aminek érdekében élénk kapcsolatot ápolunk az érintett szervezetekkel és a kereskedelmi kamarával is – mondja Gergely Pál professzor.

Az elnök új irányként fogalmazza meg a régióban élő tehetséges középiskolás diákok megszólítását és motiválását. Szeretnék őket minél több programba bevonni, megismertetni velük a tudományokat, kiszélesítve érdeklődésüket a fizika és kémia területéről a többi tudomány felé is.

Az MTA DAB minden évben számos tudományos rendezvényt szervez. Már készülnek a novemberi tudomány napi eseményre, amit méltóképpen, az idén 60 éves Atommagkutató Intézettel közösen ünnepelnek meg.

- Debreceni Egyetem -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában