Helyi közélet

2014.08.04. 16:14

Szeletnyi Moszkva az egyetemen

Debrecen - Az orosz kultúra népszerűsítésére hoz létre új intézményt az orosz Russzkij Mir Alapítvány a Debreceni Egyetemen.

Debrecen - Az orosz kultúra népszerűsítésére hoz létre új intézményt az orosz Russzkij Mir Alapítvány a Debreceni Egyetemen.

Az alapítvány 2007-ben jött létre Oroszországban azzal a céllal, hogy a világban, főként egyetemeken, olyan központokat hozzanak létre, melyek segítségével az orosz nyelvet és kultúrát népszerűsíteni tudják – a nagyjából száz központ között két magyar, egy budapesti és egy pécsi működik, hamarosan pedig a Debreceni Egyetemen is elérhetőek lesznek a szolgáltatások.

A debreceni központ előkészítése több mint egy évvel ezelőtt kezdődött, ez év márciusában pedig aláírták az alapítvány és az egyetem képviselői azt a keretszerződést, ami lehetővé teszi, hogy a Debreceni Egyetem központi campusán létrejöhessen az Orosz Központ, melynek terveit a Russzkij Mir már el is készítette. Nyikolaj Szergejcsev, az orosz központok felügyeletét ellátó hivatal vezetője július utolsó napjaiban érkezett Debrecenbe, megtekintette az egyetem főépülete mellett található 4-es professzori villát, ahova a 90m2-es intézmény költözik majd. A hivatalvezető elmondta, az alapítvány biztosítja a központ kialakításához nélkülözhetetlen anyagi erőforrásokat.

- Az orosz nyelv és kultúra tanulmányozásához szükséges komoly könyvtári anyagot – jelentős kortárs gyűjteménnyel – használhatunk majd az Orosz Központban, valamint oktatási segédanyagokat, filmeket, hangzóanyagokat is hoz a Russzkij Mir a Debreceni Egyetemre. Hozzáférhetünk majd olyan orosz internetes portálokhoz is, amelyek csak fizetős szolgáltatásokat nyújtanak az egyetemi hallgatóknak, kutatóknak, de az új központ konferenciáknak, író-olvasó találkozóknak, kulturális rendezvényeknek is helyet biztosít a megnyitása után – sorolta Goretity József, a Szlavisztikai Intézet igazgatója a központ funkciót.

Az Orosz Központ a 4-es professzori villa felújítása és a helyiségek berendezése után, várhatóan jövő év elején nyithat a Debreceni Egyetemen.

- Debreceni Egyetem -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában