Helyi közélet

2014.08.02. 18:41

Sokakat vonzó milliók

Hajdú-Bihar - „Annyi méhlegelő a világon nincs, ami ennyi családot képes lenne eltartani”.

Hajdú-Bihar - „Annyi méhlegelő a világon nincs, ami ennyi családot képes lenne eltartani”.

A méhésztársadalom sokat látott tagjai legalábbis gyanakodva figyelik azt a folyamatot, ami szerintük semmi jóra nem vezet. – A fiatal gazda-pályázat keretében lehetőség van arra, hogy az illető agráros végzettséggel vagy gazdatanfolyamot követően akár 12 millió forintot nyerjen saját méhészet beindítására – fogalmazott az egyik, névtelenséget kérő informátorunk.

Alig emeltek

Szerinte aggályos, hogy tömegesen támogatnak hazai és uniós forrásból új méhészeteket, miközben már ma is túlterheltek a hazai méhlegelők. A tendencia nyilvánvaló: a méztermés egyre csökken, miközben a méhcsaládok száma folyamatosan nő. Ezt a folyamatot a saját bőrén érzékeli Veres Ferenc berettyóújfalui méhész is, aki a feleségével együtt mintegy 120 méhcsaláddal járja az országot.

– Tavaly és tavaly előtt is gazdagabb méztermés volt, idén a családok nagyjából a fele mennyiséget termelték meg annak, amennyi egy ekkora állománytól elvárható lenne. Akácból 10-12 kilós pergetési eredménnyel „büszkélkedhetünk” két helyről, ami nem nagy durranás. A méheket etetni kell, az autót meg tankolni, és akkor az útdíjról még nem is beszéltem.

Szóval, miközben a költségeink állandóak, idén csupán száz forinttal emeltük a méz árát, többet ugyanis nem bír el a fizetőképes kereslet – foglalta össze a pillanatnyi helyzetüket a bihari gazdálkodó.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában