Helyi közélet

2014.08.25. 09:28

IV. (Kun) László Fesztivál, nyolcadjára Körösszegapátiban

Körösszegapáti - Az elmúlt évben jelentette ki Tarsoly Attila polgármester, hogy a már hagyományos fesztivál három napos lesz.

Körösszegapáti - Az elmúlt évben jelentette ki Tarsoly Attila polgármester, hogy a már hagyományos fesztivál három napos lesz.

E kijelentésnek persze nyomós okai voltak. A megszokott programok mellett e három nap egyikén rendezték a településről elszármazottak találkozóját „Hazaváró Találkozó” címmel, továbbá a település fennállásának nyolcszáz éves évfordulóját.

A nagy felállított színpadon felléptek a környező települések amatőr csoportjai, tapsolhatott a közönség a Romániai Rév (Vadu Crisului) település táncosainak. Több, kevésbé vagy ismertebb együttes mutatkozott be.

A közönség kedvencei voltak Márió, a harmonikás és Postás Józsi. A három nap minden estéjének záró programja egy-egy neves együttes koncertje volt. Így vonzott több ezer embert a Hooligans , a Csík zenekar, valamint az EDDA koncertje. Ilyenkor a település utcái megteltek parkoló személygépkocsikkal, ami azt jelezte, hogy távolabbról is érkeztek a koncertekre érdeklődők, az együttesek rajongói.

A színpadi műsorokon kívül még számtalan más program is volt. Többek közt íjászbemutató, jurta építés, bőrözés, játszóház, táncház, „Apáti ízek” kóstoló, egészségsátor, népi játékok bemutatója, valamint arcfestés.

Nagy sikere volt a Réthy Fashion bemutatójának, ahol apáti gyermekek, fiatalok használt farmer anyagból készített ruhákat mutattak be a közönségnek.

Mégis a legbensőségesebb része a háromnapos rendezvénynek a „Hazaváró találkozó” volt. A hónapokkal ezelőtt összegyűjtött címekre elküldött meghívókra nagyon sokan válaszoltak és jelezték érkezésüket.

A település főterén a falu első embere üdvözölte a megjelenteket. Külön kedves szavakkal köszöntötte a találkozón a Debrecenből megjelent Erdei Lajost, aki 93 évesen utazott Körösszegapátiba, szülőfalujába.

A településre érkezők megtekintették a templomokat, egyéb középületeket. A kultúrházban a polgármester beszélt a település elmúlt évtizedeiről, melyről fényképeket is láthattak az érdeklődők. Ismertette a megjelentekkel a további elképzeléseket is.

Nagy sikere volt a szépen felvirágzott kis vonatnak, mellyel bejárhatták a falu utcáit. Integethettek a település lakóinak, de beszélgethettek a községben élőkkel is.

A képviselő testület vendégül látta a találkozóra érkezőket és ajándékot adott át.

A háromnapos rendezvény kiemelkedő eseménye volt vasárnap délelőtt a református templomban kezdődő istentisztelet, melyet Rév település lelkésze tartott.

Végezetül pedig zárásként színes tűzijátékkal zárult a három napos rendezvény, melynek több ezer nézője volt a kis bihari településen.

- Vmirjáncki József -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában