Helyi közélet

2014.08.13. 08:41

Huszonöt év Isten szolgálatában

Nyíracsád – Ezüstmisén ünnepelte a falu Tóth Elek görögkatolikus áldozópap felszentelésének negyedszázados évfordulóját.

Nyíracsád – Ezüstmisén ünnepelte a falu Tóth Elek görögkatolikus áldozópap felszentelésének negyedszázados évfordulóját.

Augusztus 9-én este zsúfolásig megtelt a nyíracsádi görögkatolikus templom. A hívek énekét messzire vitte a szél, hisz akik kívül rekedtek – ők is több százan voltak - , kivetítőn kísérhették figyelemmel az ezüstmise menetét. A családtagokon, rokonokon, híveken kívül görögkatolikus paptársak, valamint a helyi egyházak képviselői is eljöttek, hogy együtt köszöntsék Tóth Elek atyát pappá szentelésének 25. évfordulóján. Az ezüstmisés liturgián az evangéliumi szakasz olvasását követően a nyíracsádi születésű Keresztes Szilárd püspök atya prédikációját hallgathatták az egybegyűltek. Szilárd püspök, mint rokon vett részt az ünnepi liturgián. A mise elején Tóth Elek az egy évvel ezelőtt elhunyt édesapjára emlékezett, aki szintén Istent szolgálta, majd a szent áldozást követően szeretettel teli szívvel mondott köszönetet édesanyjának és feleségének, akiben szintén 25 évvel ezelőtt talált hű társra.

Köszöntések

Az ezüstmisés áldozópapot először hat gyermeke köszöntötte, majd az évfordulós liturgiára érkezett paptársak, a helyi egyházak képviseletében Tapasztó János római katolikus kanonok és Komor Csaba református lelkipásztor, a Rózsafüzér Társulat képviselői, a helyi görögkatolikus egyházközség nevében Jakab János és a Szent Piroska Görögkatolikus Általános Iskola igazgatóhelyettesei köszöntötték. Végül dr. Nagy János polgármester méltatta Tóth Elek odaadó, szeretettel teli, aktív, szerteágazó szervező, közösségformáló munkáját. Tóth Elek a tőle megszokott szerénységgel, de hálával fogadta a köszöntő szavakat. A liturgia végén hosszan kígyózott a tömeg, hogy mindenki Elek atya elé járuljon áldásért. Az ezüstmise agapéval, szeretetvendégséggel ért véget a templomkertben.

HBN-KZE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában