Helyi közélet

2014.07.09. 09:12

Visszatérés a merénylet helyszínére

Debrecen - Száz év elteltével ismét az Iparkamara utcán alakítanák ki a görög katolikus helynökséget.

Debrecen - Száz év elteltével ismét az Iparkamara utcán alakítanák ki a görög katolikus helynökséget.

1914. február 23-án, délelőtt 10 óra után néhány perccel hatalmas robbanás rázta meg a Hajdúdorogi Egyházmegye ideiglenes debreceni központjának épületét. Ahogyan az hamarosan bizonyossá vált, a pusztítást egy postai küldeménynek álcázott pokolgép okozta, melynek feladói Miklósy István hajdúdorogi püspök életére törtek. A bombamerényletnek Miklósy püspök három közvetlen munkatársa, Jaczkovics Mihály helynök, Slepkovszky János titkár és Csatth Sándor ügyvéd esett áldozatul. A püspöki hivatal munkatársai közül többen súlyos sérüléseket szenvedtek. A debreceni bombamerénylet magyar görög katolikus közösségünk legnagyobb tragédiája” – olvasható az egyházmegye holnapján.

Kérés az önkormányzathoz

Kereken száz évvel később (napjainkban), Kocsis Fülöp hajdúdorogi megyéspüspök azzal a kéréssel fordult a debreceni önkormányzathoz, hogy határozatlan időre, ingyenesen használatba kérje az Iparkamara utca 2. szám alatti ingatlan egy helyiségcsoportját, oda szeretnék ugyanis költöztetni az 1914-es – merénylet utáni – székhelyváltás (azóta Nyíregyházán van) centenáriumában létrehozott területi püspöki helynökséget.

A közgyűlési előterjesztésből – melyet holnap, azaz csütörtökön tárgyal a képviselő-testület – kiderül, a kérés elvi támogatásra talált, már csak a képviselőkön múlik, hogy ingyenes használatba adják a Hajdúdorogi Görögkatolikus Egyházmegye részére a 86 négyzetméteres helyiségcsoportot.

HBN-FÁ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában