Helyi közélet

2014.07.25. 11:14

Nézőpont: Ne szidd, szeresd!

<em>Tudják, mi kell ahhoz, hogy egy várost felkapjanak a turisták, ha nincs tengerpartja, hegye, csodaszép folyóval szabdalt óvárosa? Épített látványosságok! Olyan, mint a ködszínház, ahová esti programot lehet szervezni, ahol játszhatnak a holland gyerekek, ahol a német nyugdíjasok elüldögélhetnek, mert nincs meleg, s van min a szemüket legeltetni</em>. <strong>Fabók Ágnes írása</strong>.

Tudják, mi kell ahhoz, hogy egy várost felkapjanak a turisták, ha nincs tengerpartja, hegye, csodaszép folyóval szabdalt óvárosa? Épített látványosságok! Olyan, mint a ködszínház, ahová esti programot lehet szervezni, ahol játszhatnak a holland gyerekek, ahol a német nyugdíjasok elüldögélhetnek, mert nincs meleg, s van min a szemüket legeltetni. Fabók Ágnes írása. Olyan hely kell, amiről látványos videókat oszthatnak meg a YouTube-on. Sokan most fanyalognak. A Napló Facebook-oldalán is jött olyan hozzászólás a hírhez, hogy miért nem inkább a kórházakat újítják fel? Hát azért, mert jó esetben oda nem megy turista. Ködszínházat nézni viszont igen. S például taxiba ül miatta vagy villamosra, a bámészkodás közben elnyal egy fagyit, majd beül vacsorázni valamelyik nagyerdei étterembe. Pénzt költ, aminek egy jelentős része befolyik az államkasszába. Hosszú távon sokszorosával több, mint amennyiből egy kórházi osztályt fel lehet újítani.

Ám sajnos, mi, magyarok, legtöbbször csak rövid távra gondolkodunk, mindig csak a pénztárcánkat tartjuk szem előtt. Jól mutatja ennek a mentalitásnak az eredményét a múltkori „tejes” tüntetés. A gazdáknak a multik helyett inkább a szomszédjaikhoz kellett volna „bedörömbölniük”, és elmagyarázniuk, hogy ha a 20 forinttal drágább magyar tejet emeli le a polcról, akkor abból a pénzből egy rész visszajut az államkasszába, így hozzá is. Ezért ne szidjuk, inkább népszerűsítsük a ködszínházat, mert ez az érdekünk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában