Helyi közélet

2014.07.10. 16:28

Nem lesz Eszterházy a Csapszék utcából

Debrecen - Több új közterületi elnevezésről is dönt a közgyűlés csütörtökön.

Debrecen - Több új közterületi elnevezésről is dönt a közgyűlés csütörtökön.Bár a lakosság ­Rózsástelep utcának hívja, hivatalosan még nem az az említett közterület új szakasza, ezért a műszaki osztály hivatalból javasolja az utca folytatásának elnevezését Felsőjózsán – olvasható abban a közgyűlési előterjesztésben, ami további hét új közterület új – a lakosság által kezdeményezett – elnevezését is tartalmazza. Az előző esethez hasonlóan „nőhet” tovább a Hattyú utca is Bánkon.

Az Édenkert csütörtök után hivatalosan is Bánkon lehet, mármint egy ilyen nevű utca, míg a Bellegelő kertben egy lakópark kialakítása kapcsán osztanak ki egy csokornyi utcanevet: Harangvirág, Jácint, Madárbirs és Tűztövis utca. Alsójózsán a Kerekerdő nevet kaphatja majd egy közforgalom számára megnyitott magánút. Ám nemcsak „névtelen” közterületeken élők szeretnének új utcanevet. A Csapszék utcát 2013 decemberében keresztelték el, ám az utca lakói szeretnék ezt megváltoztatni.

„A kérést azzal indokolják, hogy a névadás alapjául szolgáló egykori csárda nem a kérdéses helyen, hanem attól távolabb állt.

Javasolják egyfelől a Klastrompart utca elnevezést, másfelől pedig az Eszterházy utca elnevezést. Az első javaslatot a nyelvész szakértő nem támogatja, mivel a közelben létezik Klastrompart sor utcanév is, így a közeli, de nem szomszédos nevek feltehetően könnyen okozhatnának tévedést, az Eszterházy utca megnevezés esetében pedig kérdésesnek tartja, hogy egy kis köznek célszerű-e a település egykori birtokosának nevét adni, s a történetileg változó birtokos családok közül egynek a kiemelése is meglehetősen esetlegesnek tűnik” – olvasható az indoklás az előterjesztésben, amiből az is kiderül a Csapszék utca neve egyelőre nem változik.

HBN-FÁ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában