Helyi közélet

2014.07.07. 11:43

„Nem csak áldozatok, de hősök is voltak”

Debrecen - Papp László: a debreceni zsidóság megsemmisítése a város egészét sebezte meg.

Debrecen - Papp László: a debreceni zsidóság megsemmisítése a város egészét sebezte meg.A márványokba vésett betűk nem tükrözik azokat a megpróbáltatásokat, amiken azon nevek viselői keresztül mentek. A gettó fullasztó levegőjét, az éhezést, a verést, a megaláztatást nem látjuk az emléktáblákon. E nevek viselői nem csak áldozatok, hanem hősök is voltak: katonái az áldozatok nagy seregének – fogalmazott Deutsch Róbert főrabbi azon a mártír-istentiszteleten, melyet vasárnap a holokauszt debreceni áldozatainak emlékére tartottak a Monostorpályi úti zsidó temetőben. Hozzátette: a háború óta, több mint egy emberöltő telt el, s új nemzedék nőtt fel, akik szerencsére már csak könyvekből, elbeszélésekből ismerik ezeket az eseményeket. „A gyűlölet hatalmát megtörték, de nem tűnt el tüze. (...) Itt vagyunk, hogy jelenlétünkkel életünkkel, mutassuk az utat a világ számára, s emelt fővel hirdetjük együtt: élünk, s mindig élni fogunk nem feledve a kiontott ártatlan vért, s ha másért nem, de őértük mindig megmaradunk zsidóknak” – mondta Deutsch Róbert.

Több mint ötezer debreceni zsidó esett áldozatául a vészkorszak embertelenségének – idézte fel a megemlékezésen dr. Papp László. Az alpolgármester hangsúlyozta: a holokauszt nem pusztán történelem, hanem a ma élő nemzedékek múltja, amely zsidók és nem zsidók sorsába mindörökké beleégett. A debreceni zsidóság megsemmisítése a város egészét sebezte meg, ezért köt össze bennünket a gyász amikor honfitársaink tragédiáját felidézzük – fűzte hozzá az alpolgármester.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában