Helyi közélet

2014.07.24. 13:12

Fűtés-hűtés, bélyeggyűjtemény

Konyár - Tárgyakban folyamatosan gazdagodó múzeuma van Konyárnak.

Konyár - Tárgyakban folyamatosan gazdagodó múzeuma van Konyárnak.

Teljessé vált a múzeum épülete, valamint a benne kiállított anyag a múlt hét pénteken történt ünnepélyes átadással a mindössze 2150 lelkes településen, Konyáron. A bihari falu büszkélkedhet az országban egyedül olyan akkreditált közgyűjteménnyel, amely külső támogatás nélkül, önerőből jött létre – fogalmazott dr. Fülep László polgármester.

Holló-grafikák és festmények

A Kurucz Albertről, a szentendrei skanzen Konyárról származott egykori igazgatójáról elnevezett falumúzeumnak otthont adó épületet a helyi református egyháztól kapta a település néhány évvel ezelőtt. Először Konyár több száz tányért és cserépedényt magába foglaló gyűjteménye, valamint az 1800-as évekből megmaradt használati tárgyakból, bútorokból berendezett paraszti szoba lelt otthonra az épületben. Ekkor „fedezte fel” a közgyűjteményt Újváry Zoltán, a Debreceni Egyetem néprajztudósa, aki korábban Konyár helytörténeti kötetét is szerkesztette. Újváry professzor Holló László-grafikákkal és -festményekkel gazdagította a falumúzeum kiállítási anyagát. Mindeközben Bihari-Horváth László fiatal muzeológus bekapcsolódott Konyár hagyományait, néprajzi értékeit mentő és bemutató munkába. Az utóbbi három évben tíz kiállítást rendeztek a falumúzeumban.

Ilyen előzmények után érkeztünk el a múlt hét péntekhez, amikor a falumúzeumnak otthont adó épület infrastruktúrája teljes lett. A helyiségek temperálását, valamint vizes helyiségeket alakítottak ki pályázati pénzből. Ennek történt meg a hivatalos átadása. Ugyanakkor Újváry Zoltán professzor újabb szegmenssel gazdagította a falumúzeumot: bélyeggyűjteményét adományozta a konyáriaknak.

HBN-KZS

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában