Helyi közélet

2014.07.31. 13:37

Fegyverünk nincs, csak almánk

Debrecen, Budapest - A francia eladhatja a termékét a kínainak, rajta keresztül pedig az orosznak.

Debrecen, Budapest - A francia eladhatja a termékét a kínainak, rajta keresztül pedig az orosznak.

Az Európai Unió és az Egyesült Államok (egyelőre három hónapra szóló) gazdasági embargót hirdetett Oroszországgal szemben az ukrajnai események miatt, szakértők azonban máris arra figyelmeztetnek, hogy mindenki veszíthet az oroszok elleni szankciókkal.

Kétélű fegyver

– Minden ilyen embargó kétélű fegyver. Nem lehet tudni, hogy a most bejelentett büntető intézkedések közül mit fognak megvalósítani, az azonban nyilvánvaló, hogy az EU-tagállamokban nem azonos súllyal esik latba az orosz-kérdés. Németországban például állítólag 300 ezer munkahely függ közvetlenül az orosz-relációtól, ez pedig felhígíthatja az embargó végrehajtását – mondta el a Naplónak Inotai András, az MTA Világgazdasági Kutatóintézet nyugalmazott igazgatója.

Szerinte hazánk számára a legnagyobb csapás az orosz olaj- és gázszállítások leállítása lenne. „Azok a magyar exportcikkek, amelyek az orosz piacra irányulnak (jellemzően mezőgazdasági termékek, élelmiszerek), nem tartoznak az embargó által érintett stratégiai termékek (fegyverek, kettős hasznosítású modern technológiák stb.) közé. Ettől persze válaszlépésként az oroszok még dönthetnek úgy, hogy átmenetileg nem tartanak igényt a magyar élelmiszerekre. Ne feledjük, az élelmiszerimport ugyanúgy az oroszok kezében van, mint a gyógyszerimport, amivel szintén borsot törhetnek az orrunk alá” – engedett betekintést a kulisszák mögé a szakember.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában