Helyi közélet

2014.07.16. 17:43

Előredolgoztak a törvénytervezet alapján

Debrecen - A hatálybalépés után meghozzák a felfüggesztő határozatokat.

Debrecen - A hatálybalépés után meghozzák a felfüggesztő határozatokat.A Debreceni Törvényszék illetékességi területén összesen 222 folyamatban lévő per – ebből 107 a Debreceni Járásbíróságon első fokon zajlik – esetében kell felfüggesztő határozatot hozni a devizahiteleseket megsegítő törvény hatályba lépése után – közölte érdeklődésünkre dr. Kahler Ilona, a Debreceni Törvényszék elnöke. Az új jogszabály az árfolyamrés, illetve az egyoldalú szerződésmódosítás lehetőségét tartalmazó szerződések rendezése miatt indult pereket érinti.

A törvény kihirdetése gyakorlatilag órák kérdése, mivel a Magyar Nemzet értesülései szerint a köztársasági elnök már pénteken aláírta azt. Mint Kahler Ilona elmondta, az érintett ügyek zömét pénteken kiválogatták, így az ügyeletes bíró a hatályba lépés másnapján meghozhatja a határozatokat. Emiatt egy-egy napra van szükség plusz munkaerőre, így a dolgozók szabadságának átütemezésére nincs szükség – szögezte le.

Az új törvény értelmében a pénzintézetek a hatályba lépést követő 30 napon belül fordulhatnak bírósághoz, s kérhetik annak megállapítását, hogy tisztességesek voltak az általános szerződési feltételeik. Ilyen pert 410 bank és hitelintézet kezdeményezhet. Az ügyeket első fokon kizárólag a Fővárosi Törvényszék tárgyalhatja.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában