Helyi közélet

2014.06.17. 17:41

Tudományos együttműködések Kínával

Debrecen - Közös agrárkutatás-fejlesztési és innovációs, valamint oktatási program elindítását szorgalmazza a Kínai Agrártudományi Akadémia a Debreceni Egyetemmel.

Debrecen - Közös agrárkutatás-fejlesztési és innovációs, valamint oktatási program elindítását szorgalmazza a Kínai Agrártudományi Akadémia a Debreceni Egyetemmel.

A Debreceni Egyetem Agrártudományi Központjának legfontosabb kutatási eredményeit, ezen belül elsősorban az egészséges élelmiszerhez, a növénytermeléshez kapcsolódó K+F és innovációs eredményeket mutatta be Nagy János rektorhelyettes Pekingben. A professzor a Kínai Agrártudományi Akadémia (Chinese Academy of Agricultural Sciences) meghívására látogatott az ázsiai fővárosba június elején.

Lubiao Zhang, a Kínai Agrártudományi Akadémia professzora elismeréssel szólt a magyar kukoricatermesztés és fejlesztés tudományos értékéről, valamint az innovációs eredmények gyakorlati hasznosításáról.

- Az akadémia képviselői a kukorica kutatások számos területén tettek javaslatot együttműködésre a Debreceni Egyetemmel. Ázsiai és európai szinten is egyedülállónak tartották azt a kukorica tudományos könyvet, melyet közösen szeretnénk megjelentetni – tájékoztatott Nagy János rektorhelyettes.

A tervek szerint a kínai kutatási eredményekről szóló fejezetet a Kínai Agrártudományi Akadémia Kukorica Kutató Intézete készíti el. A látogatáson Zhong-fu Sun professzor bemutatta az általuk fejlesztett nemzetközi színvonalú mezőgazdasági előrejelző központot is. Javaslatot tett közös K+F+I program kidolgozására, melynek előkészítésére - ez év őszére - meghívott 3 főt a Debreceni Egyetemről. Zhai Yanning és Liu Rongle professzorok pedig közös oktatási programok kidolgozását, szorgalmazták. Szerződéskötést javasoltak PhD csereprogramokra, valamint 3, 6, 9 és 12 hónapos megpályázható ösztöndíjakat ajánlottak a Debreceni Egyetem hallgatói részére.

A pekingi magyar nagykövetségen a magyar-kínai tudományos együttműködések eddigi eredményeiről és a jövőbeni lehetőségekről tárgyaltak a részt vevők. A tervek szerint augusztusban egy 12-15 fős kínai delegáció érkezik Magyarországra, Debrecenbe. Az ázsiai vendégek főként a magyar mezőgazdaság legfontosabb ágazatai, a növénytudomány, a növénytermesztés, az állattudomány, a takarmányozás és az állattenyésztés legújabb tudományos eredményeit és azok gyakorlati hasznosítását szeretnék megismerni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában