Helyi közélet

2014.06.28. 18:48

Szanyi üzent Orbánnak

Debrecen - Európa nem engedheti meg magának, hogy gyermekek éhezzenek, miközben sápot szed az élelmiszer után.

Debrecen - Európa nem engedheti meg magának, hogy gyermekek éhezzenek, miközben sápot szed az élelmiszer után.Interpellációt nyújtott be Bangóné Borbély Ildikó MSZP-s országgyűlési képviselő Balog Zoltán emberi erőforrás-miniszterhez, miszerint a Kormányzat tegye lehetővé, hogy a rászoruló gyermekek nyári étkeztetését biztosító települési önkormányzatok feladatellátásának támogatására kiírt pályázathoz minél több település kapcsolódhasson – tájékoztatott a párt megyei székházában szombaton.

Mint indokolta, 2010-ben a leköszönő MSZP-s kormányzat még 2,4 milliárd forintot fordított erre, és 2440 település pályázott. A Fidesz ezután úgy módosította a pályázat feltételeit, hogy legalább 30 százalékban kistermelő vagy mezőgazdasági vállalkozó által előállított alapanyagból kell biztosítani az elkészített ételt, és e feltétel teljesítésének területi megkötése, hogy a szállítónak 40 kilométeres körzetben kell megtermelnie, előállítania az alapanyagot.

2013-ban emiatt sok, erre képtelen kistelepülés kiszorult a pályázatból; 1170 település jelentkezett, viszont a teljes támogatási összeg 2,64 milliárd forintra emelkedett, így kérdéses, hová került a fel nem használt forrás - mondta a képviselő. Hozzátette, a tehetetlen idősek ellátása a szociális ellátó rendszer kötelező feladata. Ezt nem vitatják, viszont miért ne lehetne ezt a segítséget a gyerekeknek is biztosítani?

Nem éhezhetnek!

Szanyi Tibor EP-képviselő hozzátette, az e heti, európai parlamentbeli felszólalásának témája az lesz, hogy Európában nem szabad az élelmiszereket adóztatni. Körülbelül félmillió gyermek éhezik vagy alultáplált hazánkban, miközben létezik jó példa: a főváros 13. kerületében például ingyen esznek az intézményekben. Ha az élelmiszerek 27 százalékos áfája eltűnne (és a tej, pékáru 18 százalékosa), sokkal könnyebben hozzáférhetnének a legrászorulóbbak is az ennivalóhoz – mondta a képviselő.

Szanyi azt üzente Orbán Viktor miniszterelnöknek, ha olyan jóban van a brit miniszterelnökkel, ugyan kérdezze már meg, ott hogyan lehet 0 százalékos az élelmiszerek áfája. „Élelmiszert nem adóztatunk” - ez lesz az MSZP zászlóshajója az EP-ban, hiszen Európában jelenleg 20 millió gyermek éhezik, illetve alultáplált, amit nem engedhetünk – tette hozzá.

HBN -BB

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában