Helyi közélet

2014.06.11. 07:23

Özv. Fülöp Mihályné (Kovácsik Margit) tanítónő halálára

Körösszegapáti - Olvastuk az újság hasábjain, hogy elhunyt özv. Fülöp Mihályné (Kovácsik Margit) tanítónő, aki Körösszegapátiban tanított. Kevesen ismerték így, ő mindenki Maca nénije volt.

Körösszegapáti - Olvastuk az újság hasábjain, hogy elhunyt özv. Fülöp Mihályné (Kovácsik Margit) tanítónő, aki Körösszegapátiban tanított. Kevesen ismerték így, ő mindenki Maca nénije volt.

Elmondhatjuk, hogy majdnem egy évszázadot élt. 1916-ban látta meg a napvilágot, életének 99. esztendejében érte a halál.

A pályaválasztásában követte édesapját, aki évtizedeken át volt igazgató tanító. 1940-től a legnehezebb történelmi időben kezdte nem könnyű pályafutását, tanította, nevelte az egyszerű falusi emberek gyermekeit. 1947-től Körösszegapátiban oktatta, nevelte tanítványait, akik szívükbe zárták. Becsülték kollégái, a szülők, a tanítványok százai.

Nagyon sokat dolgozott életében. A sors úgy hozta, hogy egyedül kellett megküzdenie az élet nehézségeivel. Három gyermekkel áldotta meg a Teremtő, akiket férje korai halála után egyedül nevelt. Ez a feladat sem volt könnyű számára, de emellett hűségesen látta el a pedagógusi teendőket is. Házat építtetett családjának, gyermekeit iskoláztatta. Vágyott a gyerekek közé, ezért alakított színjátszó kört, lett a gyerekek pótmamája. Türelemmel, hittel, szenvedéllyel gyakorolta pedagógusi hivatását, foglalkozott a reábízott tanítványaival, de megértette az egyre fiatalodó tantestület tagjainak gondjait, bajait is.

1974-ben ment nyugdíjba, családjának élt. Több ideje lett arra, amit addig a sok-sok teendője miatt nem tehetett meg. Örült gyermekei, unokái sikereinek. Nem gyűjtött vagyont, olyan csendesen ment el, amilyen csendesen élt. Oda ment ő el, ahova nem követheti szemünk, csak a megtartó emlékezet.

Özv. Fülöp Mihályné tanítónőt június 13.-án 11.30-kor a Debreceni Köztemetőben helyezik örök nyugalomba.

- Vmirjáncki József, volt kollégája -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában