Helyi közélet

2014.06.16. 18:28

Megkezdődtek a diplomaosztók

Debrecen - Elsőként a Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar agrármérnökei vehették kézbe okleveleiket.

Debrecen - Elsőként a Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar agrármérnökei vehették kézbe okleveleiket.

A Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar Tanácsa szombaton délelőtt tartotta a tanévzáró, diplomaátadó ünnepi ülését 105 fiatal agrárszakembert bocsátva útjára.

A rendezvényt Nagy János rektorhelyettes nyitotta meg, majd Komlósi István dékán mondott köszöntőt, kiemelve a kar tevékenységét a 145 éves agrár-felsőoktatás hagyományainak fenntartásában és folytatásában.

Komlósi István arra is felhívta a figyelmet, hogy tudományos teljesítménye alapján a Debreceni Egyetem az 564. a világ több mint 30 ezer egyeteme közül, s ehhez mindenképpen hozzájárulnak a kar nemzetközi kapcsolatai, sikeres uniós pályázatai és a vállalatokkal meglévő szakmai együttműködései.

Juhász Csaba dékánhelyettesnek a vizsgákról tett jelentése után a mérnökjelöltek – a hagyományok szerint – esküt tettek a haza alkotmányára és a magyar mezőgazdaság felvirágoztatásának előmozdítására, majd az egyetem és a kar vezetői, szakvezetői a diplomák átadásával avatták fel a fiatal agrárszakembereket.

Az eseményen a Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Karának részéről több kitüntetést és elismerést is átnyújtottak. Professor Emeritus cím elismerést vehetett át Mihók Sándor egyetemi tanár, címzetes egyetemi tanári címben részesült: Czeti András, a Magyarország Európai Unióhoz Akkreditált Állandó Képviseletének tanácsosa, Lévai Péter főiskolai tanár, a Kecskeméti Főiskola Kertészeti Főiskolai Karának prodékánja, Zsigrai György, a Tokaji Borvidék Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet tudományos főmunkatársa és Tarján Balázs nyugalmazott kormány-főtanácsadó. A tanácsülésen tiszteletbeli címet vehettek át azok az elismert gazdálkodó szervezetek vezető beosztású szakemberei, akik a kar hazai és nemzetközi kapcsolatrendszerének bővítésében, a gazdálkodó szervezetekkel közös pályázatok sikeres megvalósításában vesznek részt.

Komlósi István dékán útravalóként megjegyezte: a hallgatók olyan alapokkal indulnak útra, amelyre építkezhetnek, nem szabad elfelejteni azt, hogy az elmúlt évben a mezőgazdaság adta a külkereskedelmi aktívum 52 százalékát, a növénytermesztés hatékonysága 20 százalékkal nőtt, mindez bizalmat ad a szakmának.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában