Helyi közélet

2014.06.12. 13:57

Mai értékek ódon falak között

Debrecen - Helyi művészekkel telik meg ismét a zsinagóga udvara.

Debrecen - Helyi művészekkel telik meg ismét a zsinagóga udvara.

Remélem tíz év múlva a jelenlévők, sikeres fiatal művészként mondhatják el magukról, hogy a Művészetek Udvarán léptek fel először – mondta Heller Zsolt a zsinagógakertben rendezendő másfél hetes fesztivál igazgatója a szerdai megnyitón. Az értékteremtő és a népi kultúrát összefogó helyi képzőművészeket, népművészeket, táncosokat, színészéket, zenészeket, irodalmárokat felvonultató rendezvény ötletével tavaly keresték fel a szervezők az önkormányzatot. – Ez a helyszín különleges, hiszen egy templomnak az udvara. – Célunk, hogy megőrizzük a körülöttünk lévő 100–120 éves épületeket és a régi falak között mutassuk meg, mi az igazi mai érték. A legnagyobb értékeink pedig ma a gyermekek, akik közül sokan megmutatják tehetségüket a következő napokban – folytatta Heller Zsolt.

Szent hellyé teszik

– A tavalyi program minden kétségünket eloszlatta afelől, hogy illő-e ilyen környezetben efféle rendezvényt tartani – hangoztatta Horovitz Tamás. – A koncertek után kellemes beszélgetésekben volt részem, amelyek során több barátomról kiderült, nem is sejtette, hogy a kapukon belül ilyen imatermek, zsinagógák és kóser vágoda van. A művészetek udvara szolgálja közösségünk azon törekvését is, hogy fiatal alkotóknak teret adjunk.

– A szent helyeket az emberek alkotják. Annak függvénye, hogy egy földrajzilag jól körülhatárolható helyszínre milyen lelket visznek. A legszebb lélek a művészetet művelőé, ez az udvar tehát szent hellyé válhat a rendezvény hagyományának folytatásával és azzal, ha minél többen részt veszünk a programokon – mondta Karika Rozália. A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ munkatársa hozzátette: a Debreceni Tankerület kiemelten kezeli a tehetséggondozást.

HBN-HABE

A teljes cikk a Napló csütörtöki számában olvasható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában