Helyi közélet

2014.06.11. 10:41

Közeli ennivalóra vágynak

Debrecen-Apafa - Mozgó bolttal is megelégednének a Debrecen Apafán élők.

Debrecen-Apafa - Mozgó bolttal is megelégednének a Debrecen Apafán élők.Ha nem utazna naponta több kilométert, az apafai városrészben lakó 150-200 ember, nagy része éhezne. A 4-es főút és a Sámsoni út közé eső külterülettől a legközelebbi élelmiszert kínáló bolt ugyanis 5-6 kilométerre van, miközben a helyiek többsége olyan szegény, hogy nem telik nekik autóra.

Vonattal kenyérért

A nyugdíjas Fekete Gyula Tiborné Éva apafai házának teraszán azzal kezdte a beszélgetést, hogy olyan alapvető élelmiszerekben is hiányt szenvednek a helyiek, mint kenyér, tej, burgonya, száraztészta. Ezekhez az ottaniak legtöbbje csak úgy jut hozzá, hogy elzarándokol az apafai vasútállomásra, majd onnan vonattal beutazik Debrecen belvárosába, a Nagyállomásra, ahol van élelmiszer bolt. Néhányan onnan is tovább mennek például a Vár utcai piacra. Ott telerakják szatyraikat, majd vonatoznak, illetve gyalog cipekednek hazáig. Berecki János, aki ugyancsak a közelben él, azt mondta, hogy a 4-es főút ugyan ott húzódik Apafa mellett, de a Bocskaikert felől érkező Hajdú Volán helyközi busz – kiépített megálló hiányában – Apafánál nem áll meg. (A debreceni helyi buszok, trolik csak a Kassai út végéig mennek.) A vonattal is baj van, mert a Nyíregyháza felől jövő járatok délelőtt szintén „bojkottálják” Apafát. Mivel egy vonatjegy oda-vissza 500 forint, egy kiló kenyér így 700 forintba kerül.

Feketéné, aki 15 éve anyagi gondjai miatt adta fel Debrecen belvárosi lakását arról is beszámolt, hogy a környéken sok idős, egyedülálló ember is él, akik nem tudnak elmenni bevásárolni. Nekik a szomszédok igyekeznek segíteni. Karácsonykor önkormányzati képviselőjük ételosztást tartott belterületen, a Kassai úton. Feketéné úgy döntött, hogy onnan a helyi rászorulóknak elhoz 30 adag meleg ételt. Barátnőjével ezért felcipeltek a vonatra egy kétkerekű, kézzel húzható kiskocsit. Azt tervezték, hogy azzal gyalog elhúzzák az ennivalót. Becsky Tibor, Apafa önkormányzati képviselője ezt azonban nem engedte, autót biztosított.

A szomszédban öt éve lakik a 66 éves Szathmáry Béla István. Felesége halála után szintén Debrecenből költözött oda. Betegsége miatt nem cipelhet három kilónál nehezebb dolgokat. Ő arról beszélt, hogy korábban volt Apafán egy büfének hívott bolt, de a tulajdonos állítólag Angliába ment és bezárta. Az épület azóta is üresen áll. Mint fogalmazott, abban bíznak, hogy egy esetleg ezt olvasó vállalkozó meglátja az ottani üzleti lehetőséget és észreveszi, hogy egyre többen élnek, dolgoznak a környéken, lenne kereslet.

– Nem bevásárlóközpontot szeretnénk, megelégednénk egy kis-, vagy egy rendszeresen érkező mozgó bolttal is – jelentette ki.

HBN-OCs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában