Helyi közélet

2014.06.05. 17:26

A sport fővárosa lett Debrecen

Debrecen - Spanyolországból és Hollandiából is jöttek előadók az XI. Országos Sporttudományi Kongresszusra, amelynek a Debreceni Egyetem ad otthont.

Debrecen - Spanyolországból és Hollandiából is jöttek előadók az XI. Országos Sporttudományi Kongresszusra, amelynek a Debreceni Egyetem ad otthont.

Az FC Barcelona identitásáról és a magyar vízilabda újhullámáról is lesz előadás az XI. Országos Sporttudományi Kongresszuson, amelyet a Debreceni Egyetem Gazdálkodástudományi és Vidékfejlesztési Karával közösen rendez a Magyar Sporttudományi Társaság június 5. és 7. között az egyetemen.

- A sport fővárosa lett Debrecen egy rövid időre – mondta Nábrádi András, a Debreceni Egyetem stratégiai rektorhelyettese a rendezvény megnyitója előtt tartott sajtótájékoztatón. Köszöntőjében felidézte, hogy az intézmény 2006-ban indította be az oktatási és infrastrukturális fejlesztéseket a sporttudományi területen. - Már a kezdetek óta rendkívül népszerű a sportszervező képzés, és hamarosan elindul a sportközgazdász és sportmérnök szak is – tette hozzá a rektorhelyettes.

A Magyar Sporttudományi Társaság kongresszusát minden évben máshol rendezik. Az elnök azt mondja, nem véletlenül választották Debrecent.

- Az elmúlt években olyan lett a város, mint Anglia az ipari forradalom idején. Nemcsak egy stadion épült, kutatóközpont is lesz benne, azaz a tudomány beköltözik a stadionba – hangsúlyozta Tóth Miklós, a Magyar Sporttudományi Társaság elnöke.

A stadionba tervezett Sportegészségügyi Központ kapcsán Bács Zoltán, a Debreceni Egyetem gazdasági főigazgatója kifejtette, hogy a 700-800 négyzetméteres komplexum az élsportolóknak és a szabadidősportokat űzők igényeinek is megfelel majd. A Debreceni Egyetem 100 millió forintot nyert műszerbeszerzésre, a részletes koncepció kidolgozása már folyamatban van. A tervek szerint jövő tavasszal nyit a központ, amely komplexitását tekintve egyedülálló lesz az országban.

Pető Károly dékán szerint nagyon fontos, hogy ilyen kongresszusoknak adjon otthont az intézmény, hiszen a kutatók csak így tudnak beszámolni, illetve első kézből értesülni a tudományterület legfrissebb eredményeiről. A Gazdálkodástudományi és Vidékfejlesztési Kar dékánja felhívta a figyelmet a rendezvénnyel egy időben zajló Az egészség fókuszai a turizmusban – III. Nemzetközi Turizmus Konferenciára, amelynek központjában ugyancsak az egészséges életmód áll.

A Testnevelési Főiskola után a Debreceni Egyetem a második legnépszerűbb intézmény a sportképzések területén – jelentette ki Borbély Attila, a Sportgazdasági és -menedzsment Tanszék vezetője, aki elárulta, hogy a sportközgazdász, valamint az országban egyedülálló sportmérnök mesterképzés a napokban kerül a Magyar Akkreditációs Bizottság elé.

A kongresszus részletes programja ide kattintva érhető el.


Debrecen - Nem az egyetem költségvetéséből működik majd a centrum.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában