Helyi közélet

2014.06.04. 17:27

A sárgarozsdának is ellenáll az új gabonafajta

Debrecen - Három új kalászos gabonafajtát mutatott be szerdán a Debreceni Egyetem Agrártudományi Központjának Karcagi Kutatóintézete.

Debrecen - Három új kalászos gabonafajtát mutatott be szerdán a Debreceni Egyetem Agrártudományi Központjának Karcagi Kutatóintézete.

Az idei sárgarozsda járvány komoly veszteséget okoz azoknak a gazdáknak, akik nem védekeztek időben az őszi búza ezen betegsége ellen. A kórokozó, amely a levelektől a pelyváig tönkreteszi a búzát 10-15 évente támad Magyarországon. A Karcagi Kutatóintézetnek azonban van egy olyan új őszi búzafajtája, amely ellenáll a betegségnek.

- A KG Vitéz nevű búza ráadásul kiváló minőségi mutatókkal rendelkezik, magas a sikértartalma. A fajta tavaly kapott minősítést, így jövőre már a gazdálkodók is elvethetik – mondta Czimbalmos Ágnes, a kutatóintézet nemesítője.

Az új búzafajtát június 4-én ismerhették meg a gazdák az intézmény hagyományos Őszi Kalászos Fajtabemutatóján. A rendezvényre több mint száz hazai és határon túli érdeklődő érkezett.

- Már több mint tíz éve adunk lehetőséget a növénytermesztéssel foglalkozó cégeknek, gazdálkodóknak arra, hogy egy nyári és egy őszi bemutatón megismerkedjenek az intézet már régebben elismert és újonnan minősített növényfajtáival, valamint az ígéretesnek tartott fajtajelöltjeinkkel. A növekvő részvételi arány azt mutatja, hogy a gazdák egyre inkább érdeklődnek és egyre szívesebben alkalmazzák az intézetben nemesített növényeket –tájékoztatott Zsembeli József igazgató.

A rendezvényen Szépe Ferenc, a Vidékfejlesztési Minisztérium főosztályvezetője a kutatás irányelveiről beszélt.

- A kormány célja egy agrárkutató hálózat kialakítása, amely a két egyetemi kutatóközponttal együttműködve egy erős állami intézményrendszert alkot majd, megszüntetve a kutatások közötti átfedéseket – hangsúlyozta a főosztályvezető.

A fajtabemutatón az érdeklődők neves szakemberektől kaptak hasznos gyakorlati tudnivalókat. Friss információhoz juthattak továbbá a gabonapiac várható alakulásáról és az egyre nagyobb teret hódító ökológiai gazdálkodásról is, és a karcagi fajtákkal kapcsolatos tapasztalatokról egyaránt. A rendezvény szántóföldi bemutatóval zárult, amelyen a két új tritikálét, a Lotrut és a Leopárdot is megismerhették a résztvevők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában