Helyi közélet

2014.05.30. 10:51

Tíz tonna búzára számítanak

Debrecen - Az intenzív termesztéstechnológiai fejlesztések komplex rendszere volt az idei országos repce- és búzatanácskozás fő témája.

Debrecen - Az intenzív termesztéstechnológiai fejlesztések komplex rendszere volt az idei országos repce- és búzatanácskozás fő témája.

2014-ben huszonegyedik alkalommal rendezték meg a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar Növénytudományi Intézet, az Agrártudományi Központ és a Hajdú Gabona ZRt. közös szervezésében az országos repce- és búzatanácskozás, melyen több mint kétszáz gazdálkodó, forgalmazó, vállalatvezető vett részt.

Az idei tanácskozás fő témáját az intenzív termesztéstechnológiai fejlesztések komplex rendszere jelentette a búza- és repcetermesztésben egyaránt. Az előadásokon a gyakorlati szakemberek részletes tájékoztatót kaptak a búza hazai és nemzetközi terméskilátásairól, kereskedelmi és árképzési stratégiájáról, valamint a két növény termesztéstechnológiájának ökonómiai elemzését a jövedelmezőség növelése érdekében – tájékoztatott Pepó Péter, a Debreceni Egyetem Növénytudományi Intézet vezetője.

Az agronómiai előadások arra hívták fel a figyelmet, hogy mindkét növény esetében, az üzemek egy részénél technológiai hiányosságok találhatók és ezeket a hiányosságokat, hogyan lehet a kutatás és a gyakorlat eredményeinek felhasználásával kiküszöbölni, ezáltal a terméseredményeket növelni, a termésminőséget javítani és a termésstabilitást kedvezőbbé tenni.

Az elmúlt években jelentős változások történtek mind a repce, mind a búza termesztéstechnológiájában, amely agrotechnikai fejlesztések segítségével a terméseredmények egyre jobban megközelítik a növények genetikai potenciálját. Az előadók a búza esetében olyan technológiai modelleket mutatnak be, amelyekkel a 10 t/ha, a repce esetében pedig a 7 t/ha terméseredményt lehet elérni.

A tanácskozás alapvető célja nemcsak az elméleti ismeretek átadása, hanem az előadásokat követően az egyetem szakemberei a Debrecentől 15 kilométerre található Látóképi Kísérleti Telepen folytatott kísérletek bemutatásával a gyakorlatban is szemléltették a legújabb innovációs eredményeket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában