Helyi közélet

2014.05.30. 08:32

Egységesített mentőegységek

Hajdú-Bihar - Tíz nyelven, 720 főtől kérhetünk segítséget, ha rendőrre, mentőre, tűzoltóra, katasztrófavédőkre van szükségünk.

Hajdú-Bihar - Tíz nyelven, 720 főtől kérhetünk segítséget, ha rendőrre, mentőre, tűzoltóra, katasztrófavédőkre van szükségünk.Az Egységes Segélyhívó Rendszer legnagyobb előnye, hogy kiszűrhetők vele az álhívások és valós idejű adat- és hangkapcsolatot biztosít a készenléti szervek érintett szereplői között.

Május 8-a óta, ha egy bajba jutott tárcsázza a 112-es számot, a miskolci vagy a szombathelyi hívásfogadó központban lévő operátor jelentkezik a vonal túlvégén.

„Tanulékony” térkép

A telefon felvételével egy időben a munkatárs egyik monitorján megjelenik az elektronikus adatlap a segélykérő hívószámával és az időadatokkal, a másik kijelzőjén pedig egy térkép, amelyen az a terület látható, ahonnan a hívást kezdeményezték.

Az operátor kérdéseket tesz fel, majd ennek nyomán a rendszer meghatározza, hogy mely készenléti szerv melyik megyei tevékenységirányítójának a beavatkozása szükséges. A segítő dolgozó ekkor egy klikkeléssel célzottan elküldheti az adatlapot az adott irányító központba – tudtuk meg a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Kommunikációs Főosztályától.

A térképészeti alkalmazás „tanulékony”, így az sem okoz gondot, ha a hívó XY-t nevezi meg helyszínként, amely a helyiek számára egyértelmű, ám a miskolci központ munkatársának nem feltétlenül, illetve a térképen sem fellelhető ebben a formában.

A modernizálás a következő

A 112-es szám Európa-szerte ingyenesen hívható. Az ESR-112 projekttel párhuzamosan az Országos Mentőszolgálat mentésirányítási rendszere, gépparkja és a mentőállomások is megújulnak. Hajdú-Bihar megyében a debreceni és a püspökladányi mentőállomásokat modernizálják hamarosan – nyilatkozta Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat kommunikációs és PR-igazgatója. – A kivonulást gyorsítja majd az új, önműködő garázskapuk beépítése és azok az építészeti átalakítások, melyek csökkentik a távolságot a kivonuló személyzet és a garázs között. Az állomásokon várható a nyílászárók cseréje, a hőszigetelés, illetve a fűtésrendszer korszerűsítése, és a belső környezet javítása is, több helyen napkollektorokat helyeznek a tetőre. A jövőben valamennyi megyeszékhelyen készségfejlesztő, úgynevezett „skill-laborok”-at és egy szimulációs központot alakítanak ki, ahol az alapfogások elsajátítását, begyakorlását tanulhatják meg a mentésben résztvevők.

Hajdú-Biharban a program keretében kilenc gépjárművet állítanak szolgálatba, melyek közül ötöt már átadtak Püspökladánynak, Egyeknek, Biharkeresztesnek, Nyírábránynak és Polgárnak. Két mentőgépkocsi érkezik Hajdúnánásra és Létavértesre, míg egy esetkocsi Berettyóújfalura és egy Debrecenbe.

További részletek a Napló mai számában.

HBN-HABE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában