Helyi közélet

2014.05.26. 01:24

A Fidesz és az MSZP nem kommentált

Debrecen – A Jobbik és a kis pártok képviselői viszont nyilatkoztak a választás éjszakáján.

Debrecen – A Jobbik és a kis pártok képviselői viszont nyilatkoztak a választás éjszakáján.

Azért csöndes Debrecenben a Fidesz-ünneplések helye, mert a párt fontos emberei ott akartak lenni a választási fotóalbumokba készülő felvételen. Jobb tehát zárva tartani a Belvárosi Közösségi Ház kapuját, nehogy az aktivisták rosszalló megjegyzéseket tegyenek, amiért mind magukra hagyták őket azok, akikért már több választáson is oly sokat talpaltak. Erre gondoltam először a sötét ablakok láttán – némi rosszallással, s nem biztos, hogy megalapozottan. De rögvest az is eszembe jutott, hogy a Fidesz e csenddel üzen: Európa nem ad okot az ünneplésre, a párt győzelmét pedig már megünnepelték áprilisban, s most más dolguk van. Ezt a feltevést gyengíteni látszik, hogy Budapesten a Millenárison pár százan mégis az asztalok köré gyűltek koccintásra. Valójában ez sem gyengíti, inkább hangsúlyozza az alapállást, miszerint igen is, meg nem is: a választók körében magasan vezető jobboldali párt sok képviselővel akar ott lenni az Európai Parlamentben.

Magam az áprilisi választás után csak a debreceni Fidesz-ünneplésnek lehettem tanúja, ahol a kötelezően hozott sima győzelem senkit nem lepett meg, továbbá, a Fidesz-fővárosban már annyiszor ujjongtak a siker miatt, hogy kicsit elunták egymás ragyogó fogsorát nézegetni, meg a szembe jövő vállát veregetni. Az ünnepi pörkölt íze is a szájukban van még.

Lehetett volna jobb

A Jobbik a második legerősebb párt lett az országban, ezt tartja a legfontosabbnak a Jobbik hajdú-bihari elnöke. Kulcsár Gergely értékelésében hangsúlyozta: a három EP-mandátum ugyan jó eredmény, de lehetett volna jobb is, szerinte a kémvád sok szavazatot elvett. A politikus úgy látja, ez mutatkozik meg a debreceni eredményükön is (áprilisban 21 százalékot értek el a mostani 15-tel szemben).

Erőtlenség

Nem hogy eredményváró rendezvényt nem tartottak a szocialisták Debrecenben, de kommentálni sem voltak hajlandók lapunk kérésére a végeredményt. Az országgyűlési választások estéjén jelöltjeik csalódásuknak adtak hangot a nagyarányú vereség, de az alacsony részvétel miatt is. Bár a tét egészen más, nyilvánvaló, hogy a polgárok vasárnap is a pártszimpátia alapján ikszeltek. Márpedig nem hálás feladat bármit is hozzáfűzni ahhoz a tényhez, hogy az egykori kormányzó pártra 10,9 százalék szavazott, míg a szélsőjobb megelőzte őket.

De akár vissza is üthet ez a hallgatagság: milyen erőt, súlyt mutat az a párt, amelyik a szavazások után nem áll ki választói elé helyi szinten, akármilyen kedvezőtlen számára az eredmény? Nem tűnhet úgy, mintha a szocialisták maguk is lemondtak volna – saját magukról?

Baloldali alternatívák

Az alacsony részvétel ellenére arányaiban hoztuk az áprilisi eredményünket, aminek nagyon örülünk – reagált az LMP-s Nagy Tamás. Úgy véli, kis mértékben a gyereknap is hozzájárulhatott a lanyha voksolási kedvhez, nagyrészt azonban az a fő ok, hogy „túl mesze van Brüsszel”. – Közelebb kell hozni az emberekhez, és nem csak ötévente beszélni róla – hangsúlyozta.

Nagyon fontos számunkra az eredmény, mutatja, hogy az Együtt-PM alternatíva a baloldalon – jelentette ki Kammerer Gábor, a párt regionális koordinátora. – Látható, hogy a politikánk vállalható, véghez vihető terveket jelent, tovább kell csinálnunk, valószínűleg lesz még ennél jobb is. Szomorú azonban, hogy a szélsőjobb ilyen eredményt ért el – jegyezte meg. Az alacsony hajdú-bihari részvétel kapcsán úgy véli, vidéken még inkább jelen van az euroszkepticizmus, mert bár az elmúlt 10 év beruházásai jelentős részben eu-s pénzek felhasználásával valósultak meg, ezekből a kisebb településeken élők kevesebbet látnak.

Éreztem, hogy benne van a pártban ez az eredmény! – értékel Varga Zoltán, a Demokratikus Koalíció megyei koordinátora. Azt mondta, az elmúlt két és fél év alatt felnőtt a párt. – Immár irreleváns, hogy Gyurcsány Ferenc viszi vagy hozza a szavazatokat. A két megszerzett mandátummal mindenképpen nyertes a párt – fűzte hozzá.

HBN


Debrecen - Az európai egyesült államok elképzelésével szemben foglal állást a nemzeti radikális párt.


Hajdú-Bihar - Hajdú-Biharban volt a legalacsonyabb a részvétel a megyék közül: a választásra jogosultak mindössze 23, 82 százaléka járult az urnák elé este hétig.


Budapest, 2014. május 25., vasárnap (MTI) - A vasárnapi európai parlamenti (EP-) választáson, a Nemzeti Választási Iroda (NVI) előzetes adatai szerint, a szavazatok 99,99 százalékának összeszámlálása után a pártokra leadott szavazatok száma a következő.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában