Helyi közélet

2014.04.04. 12:19

Te is "Épségben" vagy?

Debrecen - Négy nap az egészség jegyében az egyetemen: április 7-én, az Egészségügyi Világnapon kezdődik az Értünk Prevenciós Egyetemi Napok.

Debrecen - Négy nap az egészség jegyében az egyetemen: április 7-én, az Egészségügyi Világnapon kezdődik az Értünk Prevenciós Egyetemi Napok.

Vérnyomásméréssel, a vércukor- és koleszterinszint ellenőrzésével, szemészeti és fogászati szűrővizsgálatokkal, dietetikai és kozmetikai szaktanácsadással várja az érdeklődő hallgatókat négy napon át négy helyszínen az Értünk Prevenciós Egyetemi Napok (ÉPEN) a Debreceni Egyetemen.

A DEHÖK Egészségügyi Bizottsága az eseményen évek óta ingyenesen teremt lehetőséget a hallgatóknak egészségi állapotuk felmérésére. A DE Mentálhigiénés és Esélyegyenlőségi Központjának mentálhigiénikus és pszichológus szakemberei a „testi épség” mellett a lélek gondjaival is foglalkoznak a prevenciós programon, ahol az egészséges hallgatók másokon is segíthetnek véradással.

Az elhízás, cukorbetegség, magas vérnyomás, szív- és érrendszeri betegségek megelőzését már fiatalkorban el kell kezdeni. Paragh György belgyógyász professzor szerint ebben a korban alakulnak ki a minták, így fontos, hogy az egyetemisták odafigyeljenek az egészségükre. A Belgyógyászati Intézet igazgatójának tapasztalata, hogy a fiatalok többsége keveset mozog, és egyoldalúan táplálkozik. Kevés gyümölcsöt és zöldséget fogyasztanak, és nem isznak elég folyadékot.

Ezért is csatlakozott a Debreceni Egyetem a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége által 2013-ban indított térítésmentes, szakmai programhoz. Az E3 – Energia-egyensúly Egészségprogram Egyetemistáknak – az egészséges táplálkozást és életmódot népszerűsíti a hallgatók között. A program részeként mintegy 1500 diák részvételével készült felmérés alapján elmondható, hogy a fiatalok harminc százaléka naponta csak egyszer eszik zöldséget, gyümölcsöt. Rendszeresen 43 százalékuk sportol – míg a felnőtt lakosságnak csak 23 százaléka –, ám mintegy tíz százalékuk már egyetemistaként sem mozog semmit. A hallgatók fele naponta csupán 1-2 liter folyadékot iszik meg.

A Debreceni Egyetemen az orvostanhallgatók tanrendjében is szerepel az egészséges táplálkozás: a tankonyhában sajátítják el, hogyan tudnak nemcsak finom, hanem egészséges ételeket is elkészíteni.

Az ÉPEN programsorozat részeként április 7-én a Kossuth Kollégiumok közötti téren (eső esetén ÉTK épülete), április 8-án a Főépületben a Díszudvaron, április 9-én az Agrártudományi Központ aulájában, április 10-én pedig a Közgazdaságtudományi Kar aulájában várják a szakemberek az érdeklődőket 10-től 14.30-ig.

- Debreceni Egyetem -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában