Helyi közélet

2014.04.29. 11:26

Közös szőttes a betegekért

Debrecen - Különleges rendezvénnyel hívják fel az emberek figyelmét a sclerosis multiplexre.

Debrecen - Különleges rendezvénnyel hívják fel az emberek figyelmét a sclerosis multiplexre.Hatalmas szövőszéken szőhetnek ma a járókelők a debreceni Kossuth téren, ahol a Hajdú-Bihar Megyei Sclerosis Multiplexes Betegek Egyesületének figyelemfelkeltő, ingyenes rendezvénye délután 14.30-ig várja az érdeklődőket. Az esemény mottója – „Tolerancia és szövetség az SM-betegekkel. Szőjünk egy közös szőttest – SM-betegek és egészségesek!” – is nyilvánvalóvá teszi, a szervezők célja a betegek és a társadalom egészséges tagjainak közelebb hozása. E program egyébként egy országos kampány része, mely Gyulán kezdődött, s május 28-án, a szklerózis világnapon Budapesten zárul.

Nehezek a mindennapok

A rendezvény egyik célja, hogy rávilágítson a szklerózisos betegek sajnos, a mindennapi életben gyakran szenvednek el verbális vagy fizikai agressziót. „Az ilyen betegre esetenként, jellemző lehet nehézkes beszéde, illetve járása, rosszabb látása, bottal vagy kerekes széken való közlekedése, olykor nehezített írása, szédülése, egyensúlyzavara, amely önmagában is nehézzé teszi mindennapjait. Ezt tovább nehezíti a gyakran türelmetlen, értetlen, lenéző, és sokszor figyelmetlen társadalmi környezet a boltokban, közlekedési eszközökön, egészségügyi intézményekben, hivatalokban, stb. Ez a jelenség nyilván a tájékozatlanság és a felvilágosítás hiányának köszönhető, amely problémára és a megelőzés fontosságára jelen rendezvényünkkel kívánjuk felhívni a lakosság figyelmét” – olvasható a Magyar Sclerosis Multiplexes Betegekért Alapítvány közleményében.

Gazdag programok

A közös szövést Burai István Csokonai-díjas festő és grafikus indítja délelőtt 10 órakor, s utána bárki odaülhet majd a szövőszékhez. A várakozás sem telik azonban eseménymentesen, gondoskodik erről a gazdag programkínálat. Az érdeklődők kipróbálhatják a Tai Chi-Chi Kung gyakorlatsort, a meridián tornát, vagy az Etka-jógát. Láthatnak több táncos és énekes produkciót is, miközben jobban megismerhetik a sclerosis ­multiplex betegség tüneteit, s az ezzel élő embereket.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában