Helyi közélet

2014.04.23. 14:48

Hungarikum lett a 100 Tagú

Debrecen - Nincs megállás, májusban Azerbajdzsánba készül a zenekar.

Debrecen - Nincs megállás, májusban Azerbajdzsánba készül a zenekar.– Nincs sem a zene, sem a tánc a másiknak alá- vagy fölérendelve. Közös produkcióról van szó – mondta Beke Farkas Nándor, a 100 Tagú Cigányzenekar főtitkára, menedzsere az Experidance Tánctársulattal való közös munkáról. A két társulat Fergeteges címmel mutatja be közös műsorát szombaton a Főnix csarnokban. Mint fogalmazott, Európában egyedülálló, hogy nem felvételről szól a táncosokat kísérő zene, hanem egy negyven tagú zenekar játszik egy ilyen produkcióban. A szakember azt mondta, a közös próbák előtt külön-külön is gyakoroltak az együttesek. A tavaly októberben megtartott premier előtt hat közös próbát tartottak a táncosokkal. – Mivel havonta 6-7 előadásunk van – a fővárosi RAM Colosseumban például rendszeresen bemutatjuk a darabot –, külön gyakorlásokat nem tartunk – mutatott rá.

Debreceni kötődés

A második hegedűszólamot is vezetője Beke Farkas Nándor azt mondta, a zenekar több szálon is kötődik a cívisvároshoz, és nem csak azért, mert több helyszínen is adtak már koncertet. Az együttesnek három debreceni kötődésű tagja van. Az egyik Berki László, a zenekar koncertmestere, valamint Janny Tibor és Rácz László. De más tagoknak is van megyei kötődése. A 100 Tagú Cigányzenekar nemrégiben hungarikummá nyilvánították többek között Széchenyi István szellemi hagyatékával, a Zsolna porcelánnal és kerámiával, illetve a Pick téliszalámival egyetemben.

– Ez az elismerés a magyarság csúcsteljesítményét jelenti. Hatalmas elismeréssel és felelősséggel jár. Amit a hungarikumok közé sorolnak, arról Európában is tudják, hogy magyar, és hogy a nemzet kiemelkedő értéke. Ezt szeretnénk a közeljövőben a turnéinkon is megmutatni. Májusban Bakuban vendégszerepelünk, júniusban pedig kéthetes turnéra indulunk Franciaországba, ahol hat előadást tartunk egymás után a Théâtre des Champs-Elysées-ben.

HBN


19.03.2014 | Budaörs, 2014. március 18., kedd – Hungarikum lett gróf Széchenyi István szellemi hagyatéka, a Zsolnay-porcelán és kerámia, a 100 Tagú Cigányzenekar, a Gundel-örökség, valamint a Pick téliszalámi – jelentette be Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter, a Hungarikum Bizottság elnöke Budaörsön, a bizottság keddi ülését követően.


Debrecen - Európából is van érdeklődés az ExperiDance és a 100 tagú cigányzenekar közös műsora iránt.


Debrecen - Román Sándor tánctársulata, az ExperiDance Production és a Magyar Örökség-díjas 100 Tagú Cigányzenekar szólistái különleges, új produkciójában az 1800-as évek második felének elfeledett világa elevenedik meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában