Helyi közélet

2014.04.18. 12:39

Főzőleckék a tankonyhában

Debrecen - Nemcsak finom, hanem egészséges is minden étel, amit a Belgyógyászati Intézet tankonyhájában sütnek-főznek a diákok és a betegek dietetikusok vezetésével.

Debrecen - Nemcsak finom, hanem egészséges is minden étel, amit a Belgyógyászati Intézet tankonyhájában sütnek-főznek a diákok és a betegek dietetikusok vezetésével.

Zöldbabfőzelék cukorbetegeknek, máj- és epediétán lévőknek, erősítő étrendet tartóknak, fogyókúrázóknak. Ugyanaz az étel, mégis más az elkészítés. Hogy mi a különbség, azt tanulják meg a tankonyhán az Általános Orvostudományi Kar hallgatói. A betegklubok tagjai pedig ahhoz kapnak hasznos útmutatást, hogyan főzzenek egészséges és gyógyító ételeket.

Nagy volt a sürgés-forgás április 17-én délután a tankonyhán, ahol ezúttal daganatos betegek ragadtak fakanalat. Néhányan ismerősként köszöntötték egymást, de voltak újoncok is. A rendszerint kétórás alkalmakon ötféle fogást készítenek, el is fogyasztják az ételeket, sőt rendet is hagynak maguk után. Az idő maximális kihasználására 3-4 fős csoportokba rendeződnek. Szalayné Kónya Zsuzsa vezető dietetikus a gyors kézmosás után mindenkinek kötényt, receptet és néhány jó tanácsot ad, például, hogy óvatosan bánjanak a késekkel, mert nagyon élesek. A tankonyha modern és jól felszerelt, van benne edény, lábas, fazék minden méretben, evőeszközök, kerámialapos tűzhely, sütő, szagelszívó, kenyérpirító, botmixer. A résztvevők zömében középkorú hölgyek, és két idősebb úr. Vannak gyógyultak és jelenleg is kezelés alatt állók. Az egyik asszony épp fájdalmakkal küszködik a sugárkezelés után, de nem hagyja el magát, és a többiek is biztatják.

Az aktuális ételsor a húsvét közeledtével csupa finom vendégváró fogást tartalmaz. Csirkemáj- és csirkepástétom, ami szendvicskrémnek is kitűnő és habzsákkal tojásba is tölthető, zöldséges kölestorta, almás-diós muffin és zelleres-karfiolos csirkesaláta szerepel az étlapon. A tankonyhában elkészített ételek közös jellemzője, hogy minél több zöldséget és gyümölcsöt tartalmazzanak, legyenek zsírszegények, cukormentesek, zamatosak, amit a család is szívesen fogyaszt.

Miközben már mindenki hámoz, szeletel, aprít, a tankonyha szorgos méhkashoz hasonlít. A kis csoportokban egymás hogyléte felől érdeklődnek, és főzési tanácsokkal látják el egymást. Ági régi motorosként a Holnapom Egyesülettel már 4 éve jár főzni. A betegsége előtt is egészségesen próbált étkezni, de azóta még tudatosabban válogat: hajdinát, kölest, céklát, brokkolit, csalánt is használ, a végeredmény pedig a családtagok tetszését is elnyeri. Kerüli a fél- és konyhakész ételeket, a mesterséges adalékokat tartalmazó élelmiszereket, nem eszik szalámit, sem virslit, és hangsúlyozza a pozitív gondolkodás fontosságát. Marikának az édesség elhagyása volt a legnehezebb. Már ő is sok hasznos tippet sajátított el, például, hogyan süthet rántott húst bő olaj nélkül sütőben, és hogy mindig csak itthon termő idénygyümölcsből, zöldségből főzzön.

A tűzhelyen az egyik lábasban már üveges a hagyma, egy másik edényben roppanósra fő a karfiol, pirulnak a csirkemell csíkok a salátához, a két férfi is csinosra kockázza a petrezselymet, zellert, répát. Egy hölgycsapat már összeállította a muffin tésztáját szigorúan cukor nélkül vaníliával, fahéjjal, mézes fűszerkeverékkel, almával, dióval. Fő a zöldséges köles is. Jó illatok keverednek a levegőben.

Bánfi Ildikó a köles kevergetése közben meséli, hogy mentálhigiénés szakemberként, gyógyult betegként tíz éve foglalkozik daganatos betegekkel és hozzátartozóikkal Debrecenben szervezett formában elsőként. A 4 éve működő Holnapom Egyesületben a betegek rehabilitációja komplexen valósul meg: a testtel és lélekkel is törődve szerveznek pszichoterápiát, mozgás- és művészetterápiát, jógát, életmódtábort és tankonyhás főzéseket. A másik fő tevékenységük a prevenció, mert Ildikó szerint még mindig kevés nő tudja, milyen fontos az emlők rendszeres önvizsgálata.

A jókedvű beszélgetések közben el is készülnek a fűszeres, zamatos muffinok, a színes-gusztusos saláta, a különleges kölestorta és a pirítósok is a pastétomokhoz. A jelenlévők a tankonyhához tartozó étkezőben jóízűen fogyasztják el a finomságokat, amiket a kapott receptek segítségével otthon is bármikor elkészíthetnek.

- Debreceni Egyetem -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában