Helyi közélet

2014.04.09. 16:53

Egyetemisták a tisztább környezetért

Debrecen - Az eső sem tántorította el azokat az önkénteseket, akik részt vettek ma a DEHÖK Környezetvédelmi Bizottságának Nagy Takarítás elnevezésű akcióján.

Debrecen - Az eső sem tántorította el azokat az önkénteseket, akik részt vettek ma a DEHÖK Környezetvédelmi Bizottságának Nagy Takarítás elnevezésű akcióján.

A Debreceni Egyetem Hallgatói Önkormányzata 6. alkalommal szervezte meg április 9-én a Nagy Takarítást.

- Az egyetem a hallgatóké, akik ha jól érzik itt magukat, akkor magukénak érzik annyira, hogy tenni is akarnak érte. Ha ezt azzal is kifejezik, hogy tesznek valamit az egyetem környezetéért valamit jó, akkor ez egy nemes tett – mondta köszöntőjében Gaál István rektorhelyettes.

A kezdeményezés során a korábbi évekhez hasonlóan megtisztították a Nagyerdei körút egy részét, az Ady Endre út, a TEVA, az Auguszta és a Hadházi út környékét, valamint az egyetem Főépületénél lévő szökőkút területét és a Békás-tó lezáratlan részeit. Az előzetes online regisztráció során csaknem 350 önkéntes hallgató jelentkezett a szemétszedésre, de a szervezők minden később csatlakozót is szívesen fogadtak. 270 fő most először vett részt az akcióban, míg voltak, akik már többször is helyt álltak az egyetem környékének megtisztításában. Elsősorban agráros hallgatók jelentkeztek, de többek között szép számmal voltak ökológus, biológus, informatikus és műszakis önkéntesek is.

A szervezők délután 2 órakor minden résztvevőt meleg ebéddel vártak a Nagyerdei Étteremben, ahonnan közösen indultak megtisztítani az utcákat.

- Törekszünk arra, hogy megmutassuk az erő jobb oldalát, hogy mindenki megpróbáljon „zöldebben” gondolkodni, nemcsak otthon, de egyetemi keretek között is. A Nagy Takarítás célja, hogy kimozdítsa a hallgatókat a padok közül és megtapasztalják, milyen az igazi környezetvédelem, amiről nemcsak beszélni kell, hanem tenni is érte – fogalmazott Gyulavári Attila, a bizottság elnöke.

A sikeres kezdeményezés állandó támogatója a Nyírerdő Zrt., amely olyan szükséges eszközökkel támogatták az akciót, mint szemeteszsákok, kesztyűk, konténerek.

A Hallgatói Környezetvédelmi Bizottság az összegyűjtött szemét elszállíttatása után sem pihenhet, ugyanis május 3-án egyetemi biciklitúrával szeretnék zöldebbé tenni a hallgatók életét. Terveik közt szerepel, hogy elérjék: több hulladéktároló kerüljön a felújított Békás-tó környékére, valamint június 5-ére a környezetvédelmi világnap alkalmából fotópályázatot hirdettek, amire május 15-ig várják a pályaműveket.

- Debreceni Egyetem -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában