Helyi közélet

2014.04.24. 12:48

Barangolás pisztrángok és juhok között

Debrecen, Szlovákia, Lengyelország - Szlovákiában és Lengyelországban jártak tanulmányúton a Debreceni Egyetem állattenyésztő mérnök és mezőgazdasági mérnök szakos hallgatói.

Debrecen, Szlovákia, Lengyelország - Szlovákiában és Lengyelországban jártak tanulmányúton a Debreceni Egyetem állattenyésztő mérnök és mezőgazdasági mérnök szakos hallgatói.

A debreceni egyetemisták elsőként a szlovákiai székhelyű Slovryb vállalat átfolyó vizes haltermelő telepét látogatták meg, ahol a szivárványos és a sebes pisztráng, illetve a pénzes pér termelési és takarmányozási technológiájával ismerkedhettek meg. Ezt követően a vállalat Martinban található galócatelepén az éppen abban az időpontban zajló ikrakeltetés folyamatába nyertek betekintést.

Utóbbi azért volt érdekes, mert a dunai galóca Magyarországon szigorúan védett halfaj, amelynek mesterséges szaporításával és ivadéknevelésével hazánkban egyáltalán nem, de Európa szerte is csak igen kevés helyen foglalkoznak – magyarázta Bársony Péter, a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar Állattenyésztéstani Tanszékének egyetemi adjunktusa, a szakmai program szervezője.

A tanulmányút során a szlovákiai üzemben többek között a halfeldolgozási, előkészítési, füstölési és csomagolási technológiával is megismerkedhettek a hallgatók. A debreceni egyetemisták ellátogattak a Krakkó szívében található, 1890-ben alapított Agrártudományi Egyetemre is, ahol a Biotechnológiai Laboratóriumban genetikai és proteomikai vizsgálatokról, aktuális kutatási irányokról tájékozódhattak – mondta el az unideb.hu-nak Fehér Milán doktorjelölt.

A Krakkói Agrártudományi Egyetem Lótenyésztési Kísérleti Állomásán az ott tenyésztett fajtákkal, valamint a lengyel lovas hagyományokkal ismerkedtek, a lengyel Állattenyésztési Kutató Intézet kísérleti telepén pedig az őshonos lengyel juh fajtákat tanulmányozták. A Lengyelországban töltött feledhetetlen napok során a hallgatók megismerhették Krakkó történelmi belvárosát is.

- Debreceni Egyetem -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában