Helyi közélet

2014.04.29. 16:43

A Debreceni Ítélőtábla enyhítette a volt borsodi alelnök és az ongai polgármester ítéletét

Debrecen, 2014. április 29., kedd (MTI) - A Debreceni Ítélőtábla Balla Lajos vezette büntetőtanácsa kedden enyhítette a G. Zs. és négy társa ellen, hivatalos személy által elkövetett vesztegetés büntette ügyében született elsőfokú ítéletet: a szabadságvesztés és a közügyektől eltiltás büntetéseket mellőzve, a vádlottakat pénzbüntetésre ítélte - közölte a táblabíróság szóvivője az MTI-vel.

Debrecen, 2014. április 29., kedd (MTI) - A Debreceni Ítélőtábla Balla Lajos vezette büntetőtanácsa kedden enyhítette a G. Zs. és négy társa ellen, hivatalos személy által elkövetett vesztegetés büntette ügyében született elsőfokú ítéletet: a szabadságvesztés és a közügyektől eltiltás büntetéseket mellőzve, a vádlottakat pénzbüntetésre ítélte - közölte a táblabíróság szóvivője az MTI-vel.

Fórizs Ildikó tájékoztatása szerint G. Zs. elsőrendű vádlott cselekményét hivatali visszaélés bűntettének minősítette és ezért a vádlottat 600 ezer forint pénzbüntetésre ítélte. M. T. J. másodrendű vádlottat az ellene vesztegetés bűntette miatt emelt vád alól felmentette. F. Z. harmadrendű vádlott cselekményét felbujtóként elkövetett hivatali visszaélés bűntettének minősítette és ezért a vádlottat 525 ezer forint pénzbüntetésre ítélte, a vádlottat az ellene vesztegetés bűntette miatt emelt vád alól felmentette. V. Zs. negyedrendű vádlott cselekményét felbujtóként elkötetett hivatali visszaélésnek minősítette és ezért a vádlottat 450 ezer forint pénzbüntetésre ítélte, s a vesztegetés miatt emelt vád alól felmentette. Az ötödrendű vádlott nem került a táblabíróság elé, esetében az elsőfokú ítélet korábban jogerőre emelkedett.

Az ítélőtábla egyebekben helybenhagyta a Miskolci Törvényszék megismételt eljárásban hozott ítéletét. A keddi határozat ellen a másod-, harmad- és negyedrendű vádlott esetében nyílt meg a harmadfokú eljárás lehetősége, miután az ügyész 3 nap gondolkodási időt kért, az elsőrendű vádlott esetében az ítélet jogerős - tette hozzá a szóvivő.

Fórizs Ildikó elmondta, hogy az ítélőtábla az indoklásban kifejtette: a megismételt eljárásban az elsőfokú bíróság kismértékben hiányos tényállást állapított meg és emiatt részben téves következtetéseket vont le a vádlottak bűnösségének kérdésében. Az ítélőtábla álláspontja szerint minden kétséget kizáró bizonyíték nem merült fel azzal kapcsolatban, hogy megvalósult-e korrupciós magatartás, és hogy a másodrendű vádlott visszaélt volna hivatali helyzetével.

A Miskolci Törvényszék korábban szabadságvesztésre, pénzbüntetésre és a közügyek gyakorlásától való eltiltásra ítélte a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés volt alelnökét és Onga község jelenlegi polgármesterét vezető beosztású, vagy fontosabb ügyekben intézkedésre jogosult hivatalos személy által elkövetett vesztegetés bűntette miatt. A megismételt elsőfokú eljárásban három év börtönbüntetést szabott ki a bíróság mindkét vádlottra, ezt enyhítette most a Debreceni Ítélőtábla.

Az MTI korábban arról számolt be, hogy Gergely Zsolt (Fidesz), a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés vagyongazdálkodásért felelős egykori alelnöke és négy társa ellen 2009 februárjában emelt vádat vezető beosztású hivatalos személy által kötelességszegéssel elkövetett vesztegetés miatt a Debreceni Nyomozó Ügyészség a miskolci ITC-irodaház tervezett értékesítése kapcsán.

A vádirat szerint Gergely Zsolt anyagi ellenszolgáltatásért segített vállalkozóknak, hogy áron alul juthassanak hozzá a székházhoz. Az ügylet végül nem jött létre, az ingatlan a megyei közgyűlés tulajdonában maradt.

Az ügyészség korábbi közleménye szerint a borsodi önkormányzat 2007 márciusában döntött a tulajdonában lévő épület eladásáról. Az ingatlant felértékeltették, majd nyilvános pályázaton eladásra meghirdették. A vádhatóság szerint a közgyűlési alelnök anyagi előnyt kérve ajánlotta fel érdeklődőknek a segítségét, és közreműködésével vállalkozók még a nyilvánosságra hozatal előtt megismerték a pályázati kiírást.

Az ongai polgármester, Madzin Tibor (független) a vád szerint pénzt kért azért, hogy elérje a képviselő-testületnél, hogy a község külterületén mezőgazdasági művelésből kivonjanak és átminősítsenek egy területet, amelyen vállalkozók benzinkutat és kamionparkolót szándékoztak építeni.

A vádlottak következetesen azt állították, hogy senkitől semmilyen ellenszolgáltatást nem kértek és nem fogadtak el.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában