Helyi közélet

2014.04.22. 17:04

A 100 Tagú Cigányzenekar és az Experidance Production közös előadása a Főnixben

Debrecen - Román Sándor tánctársulata, az ExperiDance Production és a Magyar Örökség-díjas 100 Tagú Cigányzenekar szólistái különleges, új produkciójában az 1800-as évek második felének elfeledett világa elevenedik meg.

Debrecen - Román Sándor tánctársulata, az ExperiDance Production és a Magyar Örökség-díjas 100 Tagú Cigányzenekar szólistái különleges, új produkciójában az 1800-as évek második felének elfeledett világa elevenedik meg.

Miközben a színpadon a negyven cigány muzsikus hangszeréből olyan klasszikus dallamok kelnek életre, mint Liszt rapszódiái, Monti csárdása és a Pacsirta, a táncosok egy álomszerű mulatságba repítenek minket. 

A beteljesületlen szerelmi vágyaktól izzó fergeteges bál éjszakájának meseszerű történéseit Sissi és Andrássy gróf legendája ihlette. A mi történetünk hősei is egy gyönyörű királyné, egy daliás gróf és egy csodaszép cigánylány, akik eltáncolják a mindenki által egyszer már biztosan megélt, soha be nem teljesülő szenvedély felfokozott, gyötrelmes majd belenyugvó pillanatait.

Az ExperiDance tánckara és a zenekar ebben a lüktető, varázslatos és féktelen szerelmi legenda meséjében, Román Sándor koreográfiáival új életet adnak ezeknek az oly jól ismert dallamoknak. A Fergeteges – A királyné, a gróf és a cigánylány című darabban Buffó Rigó Sándor és Lendvai Csócsi József vezeti a világ legnagyobb színpadait megjárt zenekart.

A premiert ősszel Budapesten tartották, de év végén a győri közönség is megcsodálhatta a darabot, ami így alaposan begyakorolva érkezik Debrecenbe. A rendezők szerint olyan élményt nyújt, amit a nézők sokáig fognak emlegetni.

Világszínvonalú produkciójával az elmúlt években a debreceni közönséget is elkápráztatta a Magyar Örökség-díjas 100 Tagú Cigányzenekar, melynek tagjai cigányos virtussal, beleéléssel játszották például Brahms, Liszt vagy Csajkovszkij darabjait. A hónap végén Debrecenben újra megszólalnak a zenekar előadásában a sokak által ismert dallamok, ezúttal azonban egy más környezetben.

A táncosok műsorát Román Sándor, az ExperiDance alapítója koreografálta, aki táncosként fellépett minden kontinensen, 1997-ben alapította meg a Román Sándor Táncszínházat, amiből aztán az ExperiDance született „Megérintjük az emberek lelkét” – vallja a táncos-koreográfus, aki hagyományőrző táncos szüleitől szívta magába a néptánc iránti szeretetet, gyűjtötte is a táncokat itthon és határainkon túl egyaránt. Az autentikus néptáncot anyanyelvként kezeli az ExperiDance műsoraiban is, olyan világot alkot, ami a mai ember érdeklődési körébe helyezi azt.

Szereposztás:

Királyné: Kapitány Dorottya

Gróf: Patonai Norbert

Cigánylány: Morvai Veronika

Ifjú herceg: Benkő Dávid

Komornyik: Görög Zoltán

Spanyol nagykövet: Újszászi András

Orosz nagykövet: Reszneki Domán

Bajor nagykövet: Kökény Róbert

Öreg grófnő: Holman Enikő

Cigány vajda /Gólyalábas: Patonai Zsolt

Gólyalábas: Plesovszki Petra

Marionett bábok: Lázár Anna Dóra, Rimár Izabella, Szabó Dániel, Balázs Gergely

Cigány jósnő: Bistei Judit

Hölgyek és Urak: Boros Bettina, Járay Anikó, Kovács Viktória, Stana Alexandra, Szerencse Károly, Filep Viktor

Közreműködnek a 100 tagú Cigányzenekar szólistái.

Vona Tibor ötlete alapján írta: Meskó Zsolt

Zene: válogatás a 100 tagú Cigányzenekar repertoárjából

Fodrász-Smink: Petrik Gitta Lili

Jelmeztervező: Debreczeni Ildikó

Fényterv, látvány: Szimeiszter Balázs

Díszlettervező, társrendező: Meskó Zsolt

Fotó: Pintér Árpád

Producer: Vona Tibor

Társproducer: Beke Farkas Nándor

Rendező, koreográfus: Román Sándor


Helyszín és jegyvásárlás:

Főnix Csarnok

4028 Debrecen, Kassai út 28.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában