Helyi közélet

2014.03.26. 17:26

Számot adtak a tudásukról a járőrök

Debrecen - Közlekedésrendészeti járőrök számára rendeztek megyei döntőt.

Debrecen - Közlekedésrendészeti járőrök számára rendeztek megyei döntőt.– Ha a kollégák felkészültek, és jól végzik a munkájukat, nem állhat elő olyan helyzet, hogy követnünk kell egy autóst, amely aztán elsodorhatja motoros rendőrt – mondta érdeklődésünkre a motoros és gépkocsi vezetéstechnikai kiképzőként dolgozó Földesi Lajos főtörzszászlós. Mint fogalmazott, a Csongrád megyében történt eset – ahol a „hummeres gázoló” elsodorta az őt igazoltatni próbáló járőrt – arra világította rá a társadalom figyelmét, hogy a motoros rendőrök nagyobb veszélyben vannak, mint autós kollégáik. Munkájuk ezért magas képzettséget igényel, ez az oka annak, hogy tudásukról minden évben számot kell adjanak.

A szakembertől megtudtuk: ahhoz, hogy valaki motoros rendőr legyen, nem elég a kétkerekű járművek szeretete. – Nem motorozni tanítjuk a kollégáinkat, hanem motoros rendőrré képezzük őket. Ennek előfeltétele az autós alapszintű, illetve a megkülönböztető jelzés használatához szükséges engedély, és az, hogy az előzetes válogatón is megfeleljenek a jelentkezők – magyarázza Földesi Lajos.

A szakember a közlekedésrendészeti járőrök szakmai versenyének megyei döntőjén a motorkerékpáros versenyt koordinálta. Az országos döntőre kvalifikáló megmérettetésen elméleti és gyakorlati feladatokat egyaránt meg kellett oldaniuk a személygépjármű, motorkerékpár és karos forgalomirányítás kategóriában indulóknak.

Az utóbbi kategóriában első helyen végző Vincze József arról számolt be, hogy az autósok gyakran nem ismerik fel a karjelzéseket. Úgy véli, ennek oka, hogy ritkán találkoznak forgalomirányító rendőrrel, és gyakran elbizonytalanodnak. Pedig – mint mondta – gyakran dolgoznak a megyeszékhelyen is.

HBN


Debrecen - A Hajdú-Bihar Megyei Balesetmegelőzési Bizottság 2014. március 26-án rendezte meg a közlekedésrendészeti járőrverseny megyei döntőjét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában