Helyi közélet

2014.03.04. 08:39

Igen, eljött a pártok virágkora!

Hajdú-Bihar - Lényegesen több párt indul a 2014-es parlamenti választásokon, mint 2010-ben.

Hajdú-Bihar - Lényegesen több párt indul a 2014-es parlamenti választásokon, mint 2010-ben.Mind a hat megyei választókerületben több mint 30 jelölt szeretett volna képviselő-jelöltként indulni a parlamenti választáson – közölte portálunkkal dr. Lipták János, a Területi Választási Iroda vezetője. A legtöbben, 38-an(!) a hajdúszoboszlói központú 5-ös számú kerületben szállhatnak ringbe az egyetlen mandátumért. Itt 18 jelöltet vettek nyilvántartásba, 20-an pedig döntésre várnak. (Emlékeztetőül: 2010-ben az akkor ugyancsak hajdúszoboszlói, de valamivel kisebb körzetben mindössze 6-an indultak.) Debrecenben a 3-as számú kerület a legnépszerűbb, az itt élőket 22-en szeretnék az Országgyűlésben képviselni. Közülük eddig 5 jelöltet vettek nyilvántartásba, többiek ajánlóíveit viszont csak ezután ellenőrzik még.

Dr. Lipták János azt mondta, az összesen 205 induló közel 28 ezer ajánlóívet igényelt, ebből még 11 615-öt vártak vissza hétfőn. Az azonban, hogy végül hány képviselő indulhat, csak csütörtökön dől el véglegesen, eddig kell ugyanis nyilvántartásba venni a jelölteket.

– Az ajánlóíveket kötelező visszahozni abban az esetben is, ha azokat nem használták fel. Aki ezt elmulasztja, arra ívenként 50 ezer 750 forintos bírságot szabnak ki – nyilatkozta a Naplónak Szekeres Antal, Debrecen jegyzője.

Hogy miért lett ilyen népszerű a parlamenti munka, sokan találgatják. Tény, hogy kevesebb a parlamenti hely (összesen 199) és a választókerület (összesen 106), mint 2010-ben, mint ahogy az is, könnyebb összegyűjteni az induláshoz szükséges aláírásokat, hiszen míg korábban 750 kopogtatócédula kellett, immár 500 aláírás is elégséges, ráadásul egy választópolgár akár több jelöltet is támogathat. Hajdú-Bihar megyét érintő változás, hogy a korábbi kilenc helyett hat választókerületet alakítottak ki.

HBN-SZZSL

További részletek a Napló mai számában és a naplo.hu-n.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában