Helyi közélet

2014.03.05. 13:18

Hamar egymásra találó települések

Hajdúsámson - Olyan erdélyi települést kerestek, amelyiknek nincs még magyar testvérvárosa.

Hajdúsámson - Olyan erdélyi települést kerestek, amelyiknek nincs még magyar testvérvárosa.

Testvérvárosi megállapodást írt alá február 20-án Hajdúsámson önkormányzata a Hargita megyei Csíkszentdomokos községgel. Erről a település polgármestere tájékoztatta lapunkat.

– Régóta szerettünk volna egy erdélyi településsel ilyen kapcsolatot kialakítani. Olyat kerestünk, amelyiknek még nincs magyar testvérvárosa, így esett a választásunk Csíkszentdomokosra. Amikor a sámsoni küldöttség megérkezett az erdélyi településre, még aznap estére összehívták a testület rendkívüli közgyűlését, hogy dönthessenek a testvérvárosi szerződésről, s egyöntetűen meg is szavazták – mondta büszkeséggel a hangjában Hamza Gábor.

A megállapodást Hajdúsámsonban, a városháza tanácstermében szentesítették, a csíkszentdomokosi Ferencz Alajos polgármester vezette küldöttség sámsoni látogatása alkalmával. Köszöntőjében mindkét település polgármestere kiemelte, hogy tartalmas együttműködésre törekednek, nemcsak a kultúra, hanem más területeken is. A városvezetők azt várják, hogy az anyaországi és a külhoni magyar közösség tagjai között a személyes kapcsolatok révén még tovább erősödhet a nemzeti összetartozás érzése.

A 6 ezer lakosú Csíkszentdomokos Csíkszeredától 29 kilométeres távolságra, északra, az Olt felső völgyében fekszik, és száz százalékban magyarok lakta település. Egyik leghíresebb szülötte Baróti István orgonaművész, aki szakértőként vett részt Magyarország orgonáinak felmérésében. Hajdúsámson már 2005 óta ápol szoros testvérvárosi kapcsolatot a bulgáriai Belenével.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában