Helyi közélet

2014.03.12. 13:56

Élet jelei a földeken

Hajdú-Bihar - A gazdák legfontosabb feladata megyénkben most a talajok lezárása.

Hajdú-Bihar - A gazdák legfontosabb feladata megyénkben most a talajok lezárása.Azt szokták mondani, hogy az a jó, ha Szent György napján nem látszik ki a fácán a vetésből. Hát, ebben a tekintetben vannak kétségeim, hiszen bár szépen teleltek az őszi kalászosok, mifelénk legalább 100 milliméter csapadék hiányzik a talajokból” – utalt a népi bölcsességre Békési Imre, a derecskei Petőfi Mezőgazdasági Kft. ügyvezetője, akit aggaszt, hogy itt-ott máris felfedezhetőek a vízhiány nyomai az állományokon.

Amúgy rendben van

A Hajdúságban is érzékelhető némi csapadékhiány, de amúgy a tavaszi munkálatokkal rendben haladnak a gazdák – tudtuk meg Örvendi Lászlótól, a Magosz megyei elnökétől, aki maga is gazdálkodik. – Úgy tűnik, hogy az idén két-három héttel hamarabb nyílik a tavasz, és ez dolgot ad a gazdaembernek. A borsó vetése gyakorlatilag megtörtént, a búza fejtrágyázása van soron. A szeles, száraz idő miatt az egyik legfontosabb feladatunk lezárni a talajokat, hiszen hiába nedves a felső néhány centis talajréteg, ha megforgatjuk, könnyen kiszárad – sorolta a teendőket, hozzátéve, hogy a gyümölcsösökben is igyekezni kell a metszéssel és a lemosó permetezéssel.

Mivel nincs a földeken zsebkendőnyi hely sem, ahol állna a víz, zavartalanul folyhatnak a talajmunkák a Hajdúböszörményi Mezőgazdasági Zrt. területein is. Erdélyi Zoltán vezérigazgató úgy számolja, hogy arra felé is legalább száz milliméternyi eső hiányzik ahhoz, hogy az ősziek fejlődése és a tavasziak vetése kapcsán is optimális körülményekről lehessen beszélni.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában