Helyi közélet

2014.03.26. 13:27

Afganisztán civil szemmel

Hajdúhadház - „<em>Emlékképek Afganisztánról</em>” címmel nyílt grafikai tárlat a Magyar Honvédség 5. Bocskai István Lövészdandár Vay Ádám Kiképzőbázisán.

Hajdúhadház - „Emlékképek Afganisztánról” címmel nyílt grafikai tárlat a Magyar Honvédség 5. Bocskai István Lövészdandár Vay Ádám Kiképzőbázisán. Az alkotásokat Svéda Csaba rajzoló, a nyíregyházi Jósa András Múzeum munkatársa valamint a Honvédség és Társadalom Baráti Kör tagja készítette. A művek alapjául dr. Lippai Péter ezredes, a dandár egykori parancsok-helyettesének műveleti területén készült fotói szolgáltak.

Az alkotónak már gyermekkorában nagy vágya volt, hogy rajzokkal foglalkozzon, valamint magával ragadta a honvédség, a haditechnika és a hadtörténelem világa. Miután a Jósa András Múzeum munkatársa lett, kinyílt számára a világ- azzal foglalkozhat, amit igazán szeret: rajzolhat és beleáshatja magát a hadtörténelembe.

A tárlat megnyitóján Czill István alezredes, a Bocskai-dandár Helyőrségtámogató Parancsnokságának parancsnoka megnyitó beszédében hangsúlyozta: „Ez a kiállítás jó lehetőség arra, hogy a civil társadalom is megismerje katonáinkat, és mindenapjaikat a béketámogató műveletek során.”

Dr. Bene János történész, a Jósa András Múzeum igazgatója méltatta kollégája munkásságát, és visszaidézte kezdeti szárnypróbálgatásait. Az igazgató a következőképpen fogalmazott: „A rajzolónak, nemcsak a keze, hanem a szíve is benne van a rajzokban.”

Svéda Csaba megköszönte, hogy a dandár teret adott alkotásainak. A grafittal és szénnel készített képekkel kapcsolatban Svéda Csaba így fogalmazott: „Az a legfontosabb ezeknél a rajzoknál, hogy a csuklómban legyen a jármű és a csuklómban legyen a felszerelés.

Az „Emlékképek Afganisztánról” című tárlat három hétig tekinthető meg a hajdúhadházi Vay Ádám Kiképzőbázison.

- Tóth Andrea -


Hajdúhadház - „Emlékképek Afganisztánról” címmel nyílt kiállítás a hajdúhadházi Vay Ádám Kiképzőbázison, mely egy civil szemével mutatja be az afganisztáni missziót.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában