Helyi közélet

2014.02.28. 14:33

Van még lejjebb?

Debrecen - A sertésállomány nemhogy nőne, de az elmúlt években tovább csökkent.

Debrecen - A sertésállomány nemhogy nőne, de az elmúlt években tovább csökkent.Lassan két éve mást sem hallani, mint hogy az évtized végére 6 millió sertés lesz Magyarországon. Ehhez képest az állomány az elmúlt években 3,2 millió darabról 2,9 millió darabra csökkent, ami már a hazai szükségletet sem fedezi. Elkészült az ágazati fejlesztési stratégia is sok szép és hangzatos ígérettel, csak éppen eddig semmi kézzelfogható eredményt nem hozott.

A törvény korlátoz

Mitől is hozott volna? Az állam olyan intézkedések sorát vezette be, amelyek egytől-egyig hátrányosan érintették a sertéstartókat. A Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége úgy véli, az elfogadott új földtörvény korlátozza, ellehetetleníti a hazai sertésállomány 75-%-át tartó gazdasági szervezetek földhasználatát. Birtokmaximumot vezet be, állami földeket vesz el az állattartóktól, megnehezíti a föld haszonbérlethez jutást. Uniós kényszer nélkül, a Vidékfejlesztési Minisztérium önként vállalta azt is, hogy ez év őszétől az ország újabb jelentős területeit nyilvánítja nitrát érzékennyé, ezzel tovább szigorítva a trágyaelhelyezés szabályait, amivel újabb sertéstartókat kényszerít soha meg nem térülő beruházások végrehajtására.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában