Helyi közélet

2014.02.21. 15:00

Kedvet lelni az alkotásban

Debrecen – A kézművesség bárkinek képes megadni az önmegvalósítás örömét.

Debrecen – A kézművesség bárkinek képes megadni az önmegvalósítás örömét.

A népi kézművesség talált otthonra a Helytörténeti Fotótár egykori épületében: mint nemrég hírül adtuk, a Hatvan u. 57. alatti ház egy részét a Hajdú-Bihar Megyei Népművészeti Egyesület vehette bérbe a városi közgyűlés döntése nyomán, határozatlan időre. De milyen tartalommal töltik meg a Népi Mesterségek Házát?

Hubert Erzsébet etnográfustól, az egyesület elnökétől megtudtuk: szövő, fazekas, hímző, gyöngyfűző, kötő-horgoló foglalkozás egyaránt helyet kap a 106 négyzetméteres, négy helyiségből, nagy kertből álló létesítményben, s tervezik nemezes, illetve bútorfestő csoport indítását. Az egyes csoportokban mesterségében és pedagógusként egyaránt képzett vezető irányításával tevékenykedhetnek az érdeklődők.

– Az embereknek nem mindig jelent egyúttal önmegvalósítási lehetőséget a hétköznapi foglalkozásuk, viszont mindenkinek szüksége van olyan tevékenységre, melyben a kreativitását, az ambícióit, a jókedvét megtalálja; úgy vélem, a népi kézművesség ezt meg tudja adni, legyen szó akár aktív felnőttekről, gyerekekről, nyugdíjasokról – fogalmazott Hubert Erzsébet.

HBN

További részletek a naplo.hu-n és a szombati Naplóban!


Debrecen – A tárgyi népművészet szolgáltató házaként működik majd Debrecenben a Hatvan u. 57. alatti épület egy része, melyet a Hajdú-Bihar Megyei Népművészeti Egyesület vehetett bérbe 2013 végén, határozatlan időre. Pénteken ismertették terveiket, s bemutatták a házban rendezett állandó kiállítást.


Debrecen - Február 22-én 10-15 óráig Nyitott Műhelyek Napja lesz a Népi Mesterségek Házában. A faművesek, a hímzők, a viseletvarrók és a csipkések várják a látogatókat és mesterségük egy-egy fázisát mutatják be, szakmai tanácsokat adnak az érdeklődőknek.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában