Helyi közélet

2014.02.25. 09:24

A faág messze eshet fájától

Hajdúsámson - Egyelőre odázódik a sámsoni veszélyes fák kivágása.

Hajdúsámson - Egyelőre odázódik a sámsoni veszélyes fák kivágása.

Ötvennégy fát vágnak ki Hajdúsámson központjában. Egy olvasónk levelében azt írta: nem érti, mi indokolja a fák letarolását, és mi lesz nyáron a piaci árusokkal, vásárlókkal, akik jelenleg kellemes, árnyas helyen sétálhatnak.

Az önkormányzat közbiztonsági referense kérte a Hajdú-Bihar Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságot, hogy vizsgálják meg az 50-60 éves fák állapotát. Madai Petra szóvivő arról tájékoztatott, hogy a szervezet évente egy alkalommal, leginkább késő tavasszal egyébként is szemrevételezi a fákat, és végső esetben kijelöli azokat, amelyek potenciális veszélyforrást jelenthetnek.

A szakemberek tavaly ősszel vették szemügyre az idős lombosokat, és utasították azok kivágására a városvezetést, mivel épületek közelében, kockázatos helyeken állnak, és egy-egy, vihar esetén leszakadó ág komoly károkat okozhatna. Hamza Gábor polgármester példaként említette a néhány éve épp emiatt megrongálódott iskolatetőt. Olvasónk azon felvetésére, hogy a tavaly novemberben tomboló 100 km/h-ás szélben egyetlen ág sem szakadt le, így reagált a település első embere: ez kissé túlzás, ilyen szélviharról nem tudunk.

Megoldást keresnek

Hajdúsámson önkormányzatának január 31-ig kellett volna a kijelölt fákat kivágni, de nem tudták tartani a határidőt.

– Keressük a megoldást, hogy eleget tudjunk tenni az utasításnak. Amennyiben a fákat kivágják, úgy helyükre újakat ültetnek – mondta megnyugtatólag Hamza Gábor.

HBN–HABE

Részletek a szerdai Naplóban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában